BestJobs: Candidații profită de perioada concediilor pentru a explora noi oportunități profesionale

De la începutul verii, căutările de joburi s-au menținut la cote ridicate și au atins un record în iulie, semn că angajații profită de perioada concediilor pentru a se ocupa de planurile profesionale pentru finalul de an și pentru 2023.

Cei mai activi candidați au fost cei din București și Ilfov (24 la sută), unde nivelul candidaturilor este aproape egal cu suma celorlalte județe: Timiș (opt la sută), Cluj, Brașov (șase la sută) și Constanța (cinci la sută), potrivit datelor de pe platforma de recrutare BestJobs.

Cele mai atractive domenii spre care se orientează candidații au fost vânzările, cu aproape 20 la sută din totalul candidaturilor, management (14 la sută), financiar/ contabilitate (10,6 la sută), IT/ telecom (7,7 la sută) și producție și logistică (6,9 la sută), similar tendinței din 2021. Topul domeniilor cu cele mai multe anunțuri active în perioada de vară se păstrează și în acest an. 15,2 la sută dintre joburi sunt disponibile în vânzări, 10,8 la sută în IT/ telecom, 9,8 la sută în management și 9,4 la sută în financiar/ contabilitate.

Topul celor mai ofertante județe rămâne constant de trei ani și este reprezentat de București/ Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Iași. Totuși, candidații aplică în număr tot mai mare la joburile remote. În iulie, nivelul candidaturilor pentru joburile ce permit munca de oriunde a fost foarte apropiat de nivelul maxim din acest an, stabilit în ianuarie – aproape 70.000. Cele mai multe candidaturi pentru joburi remote au fost în IT/ telecom, vânzări și BPO (pentru posturi în call-center sau suport clienți).

Profilul candidaților din vara lui 2022

55 la sută dintre candidații activi între 1 iunie și 15 august sunt femei, arată datele BestJobs. Din total, 45 la sută au între 25 și 44 de ani, iar 38 la sută trec de 45 de ani. Candidații tineri, care abia își încep cariera, sunt tot mai activi, și au atins 17 la sută din numărul total de candidați de pe BestJobs.

Doar 12,4 la sută nu au completat nimic în secțiunea din CV aferentă experienței profesionale, semn că sunt candidați entry-level, iar 87,6 la sută au completat cel puțin o experiență anterioară, fie că e vorba de job, internship, practică sau voluntariat. Candidații sunt tot mai pregătiți și când vine vorba de limbile străine, 28 la sută spun în CV că vorbesc două limbi străine, în timp ce 20 la sută cunosc chiar trei. Cel mai adesea, candidații aplică de pe mobil, folosind aplicația BestJobs.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share