BestJobs: Companiile au continuat să angajeze în 2020, în ciuda pandemiei. Digitalizarea procesului de recrutare, principala tendință în 2021

Piața muncii a trecut printr-o schimbare bruscă în 2020, ca urmare a pandemiei, iar efectele au fost resimțite fără întârziere atât de angajatori, cât și de candidați.

Deși au fost domenii și companii puternic afectate de criza epidemiologică, măsurile de sprijin guvernamental ce au vizat păstrarea relaţiilor de muncă și sectoarele care au cunoscut creșteri importante în 2020 au reușit să contrabalanseze impactul negativ din domeniile afectate. Mai ales în ultimul semestru, a crescut numărul locurilor de muncă disponibile cu cinci la sută față de aceeași perioadă din 2019, în contextul în care tot mai multe companii au căutat să angajeze în special personal din categoriile white collar (angajați birouri) și blue collar (lucrători).

Din totalul locurilor de muncă active, 52 la sută au fost din categoria white collar, 33 la sută din categoria blue collar, iar 15 la sută au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe. Joburile remote, care au putut fi desfășurate de acasă, au fost  vedeta anului. În 2020, candidații au efectuat peste 600.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfășurată de oriunde. În ceea ce privește perspectiva joburilor remote în 2021, BestJobs estimează o nouă creștere, de circa 60 la sută față de 2020, pentru joburile white collar în sistem work from home.

Cei mai mari angajatori au fost companiile din retail, medical & farma, IT&C, financiar-consultanță, construcții și BPO. Cumulat, cele șase domenii au fost responsabile pentru mai mult de 60 la sută din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunțuri pe BestJobs, în ianuarie-decembrie 2020.

Deși pandemia a modificat în mare măsură întreg procesul de recrutare, angajatorii au continuat să fie activi în contactarea candidaților, iar volumul total al contactărilor directe a crescut cu 19 la sută față de 2019. Și interesul angajaților pentru căutarea unui un nou job sau, cel puțin, pentru evaluarea ofertelor angajatorilor, a crescut. Numărul total de candidaturi pentru joburi noi a fost cu 58 la sută mai mare decât în aceeași perioadă din 2019.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cele mai căutate locuri de muncă au fost în transport (+260.000 de căutări), financiar-contabilitate (+250.000), transport (+75.000), inginerie (+54.000), medical & farma (aproape 180.000), IT&C (+160.000) și vânzări (+145.000).

Stres dublu pentru unu din patru angajați. Cei mai mulți au ajuns la epuizare

Peste 70 la sută dintre angajații care au participat la un sondaj efectuat de BestJobs, la sfârșitul anului trecut, afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanșarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre ei apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat.

După zece luni de pandemie, copleșiți de sarcini la serviciu, teamă, incertitudine și izolare socială, aproape 30 la sută dintre respondenți admit că deja au ajuns la burnout. Oboseala resimțită în urma unui program solicitant îi face pe alți aproape 20 la sută dintre angajați să creadă că, în cel mult o jumătate de an, vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menține la același nivel. Aproape 16 la sută estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult un an.

Perspectivele pieței muncii în 2021

Deși încă într-un context plin de incertitudine, principalele tendințe de pe piața muncii vor rămâne digitalizarea și automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât și în activitatea angajaților. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie, angajatorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilități precum rezolvarea situațiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale. Pentru 2021, cele mai multe companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, reconversie profesională și schimbarea modului în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste patru milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articolul anterior

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România, primul bancher român care conduce un holding bancar extern

Articolul următor

Marian V. Popa părăsește Deutsche Bank pentru a conduce business-ul local al celui mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share
Close