Bosch dotează un laborator de Industrie 4.0 în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Fabrica Bosch Cluj a inaugurat oficial, săptămâna trecută, un laborator de Industrie 4.0 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Investiția totală în noul laborator se ridică la circa 280.000 de euro. Acesta este dotat cu echipamente ce utilizează tehnologie de ultimă oră și sunt special concepute pentru instituții de învățământ, în scop didactic.

“Dezvoltăm permanent programe și inițiative care să sprijine educația și formarea viitorilor experți în domeniul tehnic. Un pilon important al activității din fabrica noastră este reprezentat de colaborarea strânsă cu mediul universitar. Contribuim activ la formarea tinerei generații de ingineri și specialiști, prin oferirea de expertiză practică într-unul dintre cel mai inovatoare și competitive domenii: industria auto. Odată cu inaugurarea acestui laborator, ne dorim să asigurăm, încă din anii facultății, și dezvoltarea competențelor digitale, atât de necesare în contextul evoluției tehnologiei în domeniul mobilității”, afirmă Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj.

Studenții UTCN vor putea să învețe într-un laborator prevăzut cu echipamente moderne, folosite în procese de producție automatizate din industria auto. Laboratorul Bosch cuprinde o linie de producție MMS 4.0 (modular Mechatronics Training System), concepută în scop didactic, modulară, cu stații care pot fi utilizate independent sau interconectate.

Aceasta facilitează înțelegerea și învățarea conceptelor de Industrie 4.0, conectivitate, modul de configurare a sistemelor de producție, cloud engineering, sisteme RFID (Identificare prin Frecvență Radio) și procese de producție automatizată. Laboratorul conține și un sistem multi-axe pentru simulare CNC (Computer Numerical Control – Mașină-unealtă cu comandă numerică), o stație de presare inteligentă și o stație de înșurubare cu măsurare de forțe.

“Prin programele de studiu pe care le oferim, urmărim să asigurăm absolvenților noștri competențele tehnice, tehnologice și digitale care să le asigure un grad sporit de angajabilitate, iar acest lucru este posibil și datorită susținerii din partea mediului economic din Cluj-Napoca și din zonă. Parteneriatul cu fabrica Bosch este unul strategic pentru universitatea noastră și a crescut constant în ultimii ani, iar inaugurarea laboratorului de Industrie 4.0 reprezintă o încununare a multitudinii de proiecte comune”, declară prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

În laborator, cadrele didactice vor susține cursuri care au ca scop aprofundarea și aplicarea practică a cunoștințelor teoretice, printre care ingineria sistemelor de producție, procese industriale automate, aplicații robotice, digitalizarea industriei și Industrie 4.0, precum și fabricație inovatoare pentru dezvoltarea de produse noi. Experții Bosch vor susține prezentări, workshop-uri și training-uri pe diferite teme, precum managementul calității, metodologii de rezolvare a problemelor, mentenanță, ergonomie, Industrie 4.0, management de proiect, testare automată și electropneumatică.

Bosch susține pregătirea practică a studenților

Bosch investește în educație și dezvoltă constant programe ce susțin relația dintre educație și mediul de afaceri. Circa 1.500 de studenți au participat anul trecut la programe specifice în sediile Bosch din România. În fabrica din Cluj, peste 250 de studenți accesează anual progamele pentru junori, fie ca este vorba de programul Working Student, Junior Manager Program sau alte programe destinate studenților. În ultimii trei ani, peste 300 de studenți au făcut parte din programele de practică special concepute în fabrică. În prezent, fabrica Bosch din Cluj are peste 40 de posturi disponibile destinate tinerilor aflați la început de carieră.

Articolul anterior

Un angajat din doi crede că birourile post-pandemice trebuie regândite pentru a include spații de lucru diferite

Articolul următor

Un startup românesc este compania de tehnologie cu cea mai mare creștere organică din Europa Centrală, în ultimii trei ani

Articole din aceeași categorie
Total
15
Share