Brașov: Fabrica de medicamente Europharm revine la viață

Închisă în 2015, fabrica Europharm din Brașov va relua producția anul viitor. Familia Șanta, care controlează business-urile Santa și Sanosan, a finalizat negocierile cu grupul britanic GSK.

Investitorii brașoveni speră să primească certificatul GMP (Good Manufacturing Practice) din partea Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, după care vor demara procedurile pentru pornirea producției la fosta fabrică de medicamente, scrie BizBrașov. Compania Santa și-a început activitatea în 1992, cu o farmacie, după care business-ul s-a extins atât pe producție de medicamente, cât și pe distribuție de produse farmaceutice.

Decizia GSK de a renunța la fabrica din Brașov a fost anunțată în iunie 2013. Închiderea a  fost finalizată în 2015. Potrivit conducerii companiei, decizia a fost determinată de  supracapacitatea de producție în rețeaua de doze orale solide a GSK. Capacitatea de  producție era insuficient utilizată și nu exista potențial de  creștere, pe termen lung, pentru ca alte produse sau volume să fie fabricate aici, din cauza unor limitări tehnologice și a echipamentelor. 236 de  persoane lucrau în acel moment în fabrica din  Brașov. Producția a fost transferată către Polonia și Spania. Fabrica din Brașov a fost înființată în 1994 și cumpărată de GSK în două etape, în 1998 și 2003. În vremurile de “glorie”, producea o gamă variată de  medicamente, inclusiv Seroxat – pentru depresie, Retrovir – pentru tratamentul HIV/SIDA, Duact și Sucrets – pentru boli ale aparatului respirator, și produse pentru menținerea stării de sănătate, precum Panadol, Coldrex, Parasinus și Marcofen.

Articolul anterior

Sibiul ascultă jazz: Dacă e noiembrie, e Mozaic Jazz Festival

Articolul următor

Société Générale European Business Services se alătură TechHub Bucharest, pentru a sprijini startup-urile din domeniul tech

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share