Brio lansează primele teste naționale pentru testarea nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor români

De ieri, elevii din clasele I-VIII au la dispoziție o platformă digitală pe care își pot testa gratuit nivelul de literație.

Testele sunt realizate de Brio, prima și singura platformă de teste digitale standardizate pentru elevii români. Ele au fost elaborate pentru a evalua nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor români și pentru a identifica zonele cu dificultăți, unde este necesar ca profesorii să intervină.

Testele sunt disponibile aici și pot fi accesate gratuit. Pot fi efectuate individual, acasă, de elevii care doresc să-și testeze competențele și evoluția, însă învățătorii și profesorii sunt încurajați să le folosească la clasă, ca instrument de evaluare a capacităților, dar și de antrenament înainte de testarea internațională PISA, la care elevii români vor participa. Cel mai recent raport PISA, realizat în 2018, arată procente îngrijorătoare pentru România: 44 la sută analfabetism lingvistic, 44 la sută analfabetism numeric, 45 la sută analfabetism științific.

“Datele PISA arată că România înregistrează un decalaj considerabil față de restul țărilor UE și față de alte țări cu care ne comparăm aspirațional în ceea ce privește rezultatele educației. Potrivit PISA, în proporție de aproape 50 la sută, elevii care compun populația școlară a României nu au atins nivelul minim educațional așteptat la vârsta lor cronologică. Acest lucru are efecte negative asupra ierarhiei României. Situația are repercusiuni semnificative asupra dezvoltării acestor elevi în cetățeni activi și în viitori membri autonomi ai forței de muncă, a dezvoltării României pe termen mediu și lung, fiindcă generează un decalaj de calificări ce știrbește direct competitivitatea națiunii”, spune Dragoș Iliescu, Chief Scientist și fondator Brio.

Dragoș Iliescu este Chief Scientist și fondator Brio.

Prin conceperea acestor teste de evaluare standardizată privind literația, Brio își propune să ofere o modalitate validă științific și ușor de aplicat, prin care pot fi identificați elevii care se situează în zona de analfabetism funcțional sau într-o zonă adiacentă de risc. Astfel de teste pot fi aplicabile de la clasa I la cel puțin a VIII-a, sunt digitalizate pentru o scalare optimă și pot fi realizate în mod repetat.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Testarea reprezintă baza intervențiilor remediale la nivel individual și comunitar, ce oferă un diagnostic al severității problemei și al cauzelor ei, ajută la identificarea elevilor problematici sau potențial problematici, informează, monitorizează și pune la dispoziție date pentru finalizarea cu succes a intervenției. Avem încredere în instrumentul pe care îl punem la dispoziție elevilor și cadrelor didactice, și încurajăm cadrele didactice să ne sprijine inițiativa prin înrolarea unui număr cât mai mare de elevi pentru efectuarea acestor teste. Miza este pentru întreaga școală românească de a-și demonstra evoluția, este șansa României ca prin astfel de teste să aibă parte de o repetiție generală și de un antrenament cuprinzător înainte de debutul culegerii de date pentru următorul val al testelor PISA, de anul viitor”, adaugă Dragoș Iliescu.

Testele au fost realizate prin implicarea voluntară, alături de Brio, a mai multor asociații și organizații cu activitate în zona de educație (AVE România, Teach for Romania, IfinitEdu, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice, Asociația Ovidiu Ro, Fundația Noi Orizonturi). Au fost construite pentru a evalua și măsura nivelurile de literație de bază (cunoașterea literelor, a cuvintelor și a structurii textului necesare lecturii și scrierii), literație funcțională (abilitatea de a citi, a scrie și a înțelege) și literație multiplă (capacitatea de a folosi competențele de citire, de scriere, de înțelegere și de realizare a conexiunilor pentru a produce, interpreta și evalua critic textele citite).

DESPRE BRIO

Este prima și singura platformă de teste digitale standardizate pentru elevii români. Prin testele școlare Brio, elevii români din clasele I-XII își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene. Testele standardizate sunt dezvoltate pe baza unor principii științifice de măsurare (ramura științei care se ocupă de aceasta se numește psihometrie), astfel încât întrebările, procedurile de scorare și de interpretare să fie aceleași pentru toate persoanele care trec prin testul respectiv. Utilizează metode statistice complexe, pentru a respecta principiile de fidelitate și validitate, adică acuratețe (lipsă de eroare) și adecvare (corectitudine, acoperirea teritoriului conceptual țintit). De aceea, sunt mult mai riguroase decât testele dezvoltate ad-hoc. Scorul unui test standardizat nu este supus subiectivității și nu este dependent de blândețea sau severitatea evaluatorului ori de lejeritatea ori dificultatea întrebărilor.

După fiecare testare, elevul și părintele sau profesorul primesc un raport de evaluare, Raportul Brio, un document detaliat, ce descompune în termeni clari aspectele din subcapitolele analizate și indică ce noțiuni sunt stăpânite deja de elev, respectiv pe cele pentru care e nevoie de aprofundare. Un instrument de ghidare și de informare obiectivă și acționabilă, este singurul tool de pe piața românească de educație digitală ce sprijină pregătirea și performanța susținută și identifică cu exactitate ariile unde elevul trebuie să mai lucreze pentru a fi competitiv cu colegii săi de generație. 

Brio este avizat de Ministerul Educației și Cercetării. Sistemul de Testare este un produs științific conceput pe baza programei școlare din România, conceptualizat de o echipă de profesori și experți internaționali în testare și psihometrie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share