București: Un fost nominalizat la Oscar lansează o aplicație care promite să schimbe presa

Cum presa se schimbă la scară largă, sub puterea tehnologiei, iar conținutul generat de utilizatori ocupă un spațiu tot mai mare pe platformele de știri, doi cineaști și antreprenori din Danemarca lansează în premieră mondială, în România, o platformă de distribuție de conținut, care va încuraja oamenii să devină smartphone reporteri.

Aplicația IndieFrame, dezvoltată de Cecilia Valsted și Lars Brask, se bazează pe vasta lor experiență în producția de filme documentare, printre care Burma VJ, nominalizat la Oscar. Ideea din spatele IndieFrame datează din 2009, când Cecilia și Lars erau implicați în realizarea documentarului Burma VJ. Filmul prezintă regimul militar din Burma, văzut prin ochii lui Joshua, un cameraman local care a ales să lupte cu camera de filmat, în locul armelor.

În   timpul filmărilor, cei doi jurnaliști au avut o revelație. „Într-o lume în care propaganda este la ordinea zilei, avem nevoie să vedem lucrurile prin ochii unor oameni reali, să lăsăm vocea lor să fie auzită. Acesta este gândul din spatele IndieFrame, o nouă platformă de distribuție de conținut video, care unește în același loc jurnaliștii profesioniști și reporterii smartphone. Este foarte ușor să creezi conținut de calitate cu telefonul, oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie de echipament fancy, care costă o avere. Oricine poate să încarce conținutul pe platformă, iar companiile media îl pot achiziționa direct, la un preț rezonabil”, explică Lars Brusk, co-fondator IndieFrame. Reporterii care încarcă materiale pe platformă primesc 80 la sută din contravaloarea serviciului.

Alegerile parlamentare, potențial mare de conținut

IndieFrame este un serviciu global, însă cei doi jurnaliști au ales să lanseze platforma, în premieră mondială, în România, în contextul evenimentelor politice programate pentru perioada următoare. „Motivul pentru care ne concentrăm pe România este simplu. Este o țară unde implicarea oamenilor în politică este mare, iar în 11 decembrie sunt alegeri  parlamentare. Este un moment în care lupta împotriva propagandei este crucială. Vedem evenimentele recente din SUA. Vrem  să încurajăm românii să relateze din propria lor perspectivă – obiectivă – aceste evenimente de maximă importanță”, declară Cecilia Valsted, co-fondator IndieFrame.

Articolul anterior

Ce proiecte a dezvoltat GovITHub, după 1.200 de ore de muncă

Articolul următor

EY România are un nou director de brand, marketing și comunicare

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share