Banner

Caravana TIFF ajunge la Timișoara: 7 seri de povești de dragoste, thrillere și comedii

Foto: Denis Budau / TIFF

Povești de dragoste, comedii, thrillere și documentare vin pe marele ecran la Timișoara, în aer liber, aduse de Caravana TIFF.

Timp de o săptămână, între 28 august și 3 septembrie, în fiecare seară, de la 21,30, în Grădina de Vară Capitol, timișorenii sunt așteptați la filme bune, cu intrare gratuită. Toate au făcut parte din selecția celui mai mare eveniment cinematografic din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), s-au făcut remarcate în festivaluri și au câștigat fani în rândul criticii, dar și al publicului larg.

O producție internațională filmată parțial în Transilvania deschide serile de cinema în aer liber din Grădina de Vară Capitol: “Povestea iubirii”, în regia lui Radu Mihăileanu. La TIFF, filmul a strâns peste 3.000 de spectatori la o singură proiecție și a sedus publicul cu povestea a doi oameni a căror dragoste traversează decenii și continente. Proiecțiile continuă cu un thriller captivant, nominalizat la șase premii Goya, “Dumnezeu să ne ierte”, și comedia italiană “Nebune de fericire”, aventura a două femei cum nu se poate mai diferite, care se împrietenesc la o clinică de psihiatrie.

Filmul românesc “Vara” s-a sfârșit le va reaminti nostalgicilor de atmosfera de la finalul anilor ‘90, în preajma eclipsei, când doi puști se împrietenesc și iau decizii ce le vor afecta viețile. Tot despre România, una fără repere, vorbește documentarul “Varză, cartofi și alți demoni”, experimentul unui regizor care devine agricultor doar ca să-și dea seama cum e posibil să ieși (mereu) în pierdere.

Din Rusia vine “(M)ucenicul”, drama puternică, premiată la Cannes, a unui tânăr care își confruntă mama, colegii și profesorii, cu Biblia în mână. Iar din Polonia, o docu-ficțiune multi-premiată despre doi tineri care-și trăiesc viața și iubirile la maxim, și hoinăresc neobosiți pe străzile Varșoviei, “Toate aceste nopți albe”.

Program 28 august – 3 septembrie | Grădina de Vară Capitol | 21,30

Luni, 28 august

Povestea iubirii / The History of Love (r. Radu Mihăileanu) | Franța, Canada, România, SUA, 134′

New York, secolul 21. Leo, un bătrân imigrant polonez, trăiește rememorând marea iubire a vieții sale. La celălalt capăt al metropolei, în Brooklyn, adolescenta Alma își dă seama cu uimire că s-a îndrăgostit de chipeșul ei coleg de clasă. Nimic nu pare să-i lege pe bătrânul Leo și pe tânăra Alma. Și cu toate acestea… Cel mai nou film al lui Radu Mihăileanu, cu Derek Jacobi, Sophie Nelisse, Gemma Arterton, Elliot Gould. Filmat parțial în Transilvania.

Marți, 29 august

Dumnezeu să ne ierte / Que Dios nos perdone (r. Rodrigo Sorogoyen) | Spania, 124′

Madrid, 2011. Milioane de pelerini așteaptă vizita Papei. Doi polițiști se confruntă cu o serie de crime oribile. Primesc ordinul de a rezolva cazul cât mai discret, dar acțiunile lor nu sunt chiar atât de diferite de cele ale criminalului. Multi-premiat în festivaluri și nominalizat la șase premii Goya.

Miercuri, 30 august

Nebune de fericire / La pazza gioia (r. Paolo Virzi) | Italia, Franța, 116′

Beatrice este o gură-spartă. Se crede contesă miliardară cu acces la liderii globali. Donatella este o tânără tăcută, cu trupul acoperit de tatuaje, prizonieră a propriului mister. Amândouă sunt paciente într-un ospiciu. Evadarea lor se va transforma într-o amuzantă și emoționantă aventură. Selecție la Cannes și marele premiu la Valladolid!

Joi, 31 august

Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă) | România, 105′

Eclipsa totală de soare din 1999. Doi puști își petrec vacanța de vară la Cernavodă, pe malul Dunării. Unul dintre ei acceptă să-l ajute pe celălalt să-și șantajeze tatăl absent înscenându-și răpirea, fără să-și dea seama de consecințele jocului lor. Cu: Ofelia Popii, Șerban Pavlu, Nicholas Bohor, Dan Hurduc.

Vineri, 1 septembrie

(M)ucenicul / The Student (r. Kirill Serebrennikov) | Rusia, 118′ N-15

Veniamin, un adolescent cuprins de o criză mistică, își confruntă mama, colegii și profesorii, cu Biblia în mână. Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena, profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren. Premiul François Chalais la Cannes.

Sâmbătă, 2 septembrie

Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) | România, Germania, 64′

Un sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză și cartofi care nu se vând și, până la urmă, trebuie distruse. Ce-i de făcut? Cel mai bun documentar – Premiile UCIN 2017.

Duminică, 3 septembrie

Toate nopțile albe/ All These Sleepless Nights (r. Michal Marczak) | Polonia, UK, 100′ N-15

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz, într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții. Premiul pentru regie la competiția World Cinema – Documentar la Festivalul de la Sundance.

Ajunsă la a opta ediție, Caravana TIFF este unul dintre cele mai ample proiecte ale Festivalului Internațional de Film Transilvania. Peste 30.000 de spectatori au urmărit filme în aer liber anul trecut, între lunile iulie și septembrie. Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share