Guvernul american invită elevii din România să studieze în SUA, timp de un an

Ambasada SUA în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale (MEN), invită liceenii cu cetățenie română să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2018-2019.

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului SUA și își propune să le ofere liceenilor români ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Participarea la Programul FLEX, aflat la al treilea an de existență în România, este gratuită. În primii doi ani de implementare, FLEX România a oferit burse unui număr de 49 de liceeni români, din diferite județe. Ei au locuit și învățat în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.

Ce este programul FLEX?

A fost creat de Congresul SUA, în 1992, și este la al 25-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui schimb de experiență cu durata de un an, în SUA. Fiecare bursier va locui, timp de un an, ca membru al unei familii americane, și va studia într-un liceu american. Toate costurile sunt acoperite prin program. În 2018-2019, la nivel global, în jur de 800 de liceeni vor învăța în SUA, în cadrul programului FLEX.

Cine finanțează programul?

Finanțarea aparține în totalitate Guvernului SUA, iar programul este administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA), din cadrul Departamentului de Stat. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii americani și cetățenii celorlalte state. Programul este sprijinit la nivel local de cetățeni și licee din SUA, ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni, fără a primi vreo compensație financiară. Competiția este deschisă liceenilor care au cetățenie română, sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003, sunt în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază limba engleză în liceu și îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii cinci ani. Candidaturile se depun online, până în 17 octombrie. Informații complete despre program pot fi obținute pe e-mail și pe site-ul americancouncils.ro.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share