83 la sută dintre angajații participanți la un sondaj eJobs primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează.
Tichetele de masă continuă să fie beneficiul care se regăsește în cea mai mare parte a pachetelor gândite de angajatori – 81,6 la sută dintre respondenți au bifat această variantă de răspuns. 71,4 la sută au prime de sărbători, 63,3 la sută au completat lista cu abonamentul medical, iar 51 la sută au parte de zile libere suplimentare și de remote work. Alte beneficii sunt decontarea transportului, petreceri cu echipa, vouchere/ tichete cadou, abonament la sală, masaj la birou, masa de prânz asigurată sau tichete de vacanță.
„În fiecare an, vedem câteva constante în această listă, precum tichetele de masă, abonamentul medical sau primele de sărbători. Pe lângă ele, de cinci ani încoace a apărut și posibilitatea de a lucra de acasă, care s-a transformat dintr-o normalitate a pieței muncii într-un beneficiu pe care doar circa jumătate dintre angajatori îl mai oferă, dar care rămâne foarte apreciat de către angajați”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
Cele mai apreciate beneficii sunt tichetele de masă, abonamentul medical, zilele libere suplimentare și posibilitatea de a lucra de acasă. Și tichetele de vacanță, decontarea transportului, tichetele cadou sau abonamentul la sală se numără printre beneficiile pe care le apreciază angajații din România.
„Sigur că angajații includ aici și beneficiile strict financiare, ca bonusurile sau primele în bani, fie că este vorba de bonusuri de performanță, de vacanță, de final de an sau de sărbători. Dacă însă, celelalte sunt apreciate, dar nu toate au rată de utilizare de 100 la sută, în cazul celor în bani, rata de utilizare ajunge la 100 la sută și sunt asociate, din perspectiva angajaților, cu salariul”, explică Raluca Dumitra.
În 2025, 69,4 la sută dintre angajatori oferă la fel de multe beneficii ca anul trecut, 22,4 la sută mai multe, iar 8,2 la sută mai puține. Dintre cei care au crescut valoarea pachetului de beneficii, 36 la sută spun că majorarea a fost de maximum cinci la sută, 27 la sută au avut o creștere între cinci și zece la sută, iar 18 la sută au menționat creșteri de 10-20 la sută.
În prezent, valoarea pachetului de beneficii lunare oferite angajaților este cuprinsă între 601 și 1.000 de lei în cazul a 36 la sută dintre angajatori, între 201 și 600 de lei, în cazul a 32 la sută, între 801 și 1.000 pentru 22 la sută, în timp ce 18 la sută oferă beneficii a căror valoare trece de 1.000 de lei.
În schimb, angajații cred că o valoare medie acceptabilă a beneficiilor cumulate pe care le primesc ar trebui să depășească pragul de 1.000 de lei (răspuns punctat de 50 la sută dintre respondenți). 40 la sută indică o valoare cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
„Chiar dacă ne aflăm abia la începutul celui de-al doilea trimestru al anului și lucrurile mai pot suferi schimbări din punctul de vedere al bugetului pentru beneficii, sunt și angajatori care știu de pe acum ce schimbări vor apărea în 2026.
12 la sută preconizează suplimentări în pachetul de beneficii, zece la sută se așteaptă la tăieri, în timp ce 22 la sută vor face anumite schimbări, dar vor păstra bugetul de anul acesta, în sensul în care vor renunța la beneficiile pe care angajații nu le folosesc și vor introduce unele noi, pe care și le doresc”, arată Raluca Dumitra.
Întrebați care ar fi beneficiile care ar ajuta compania să se diferențieze ca un angajator dezirabil în această perioadă, angajatorii au inclus într-un top 3 al 13-lea salariu pentru toți angajații, extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei și săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână.
Felul în care arată pachetul de beneficii extrasalariale este foarte important pentru 65 la sută dintre angajați. 41 la sută declară chiar că un pachet consistent i-ar putea convinge să accepte o nouă ofertă de angajare și să renunțe la jobul actual.
Totuși, 46 la sută dintre ei spun că se întâmplă rar să ceară managerului beneficii adaptate nevoilor lor, iar 37 la sută nu au făcut-o niciodată. Principala lor reținere este legată de faptul că nu aveau încredere că opinia le va fi ascultată sau că nu știau că pot face o astfel de solicitare. Dintre cei care au cerut managerului mai multe beneficii, doar 28 la sută le-au și primit.
Sondajul a fost realizat în martie, pe un eșantion de 1.162 de angajați și 122 de angajatori. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 22.000 de locuri de muncă.
DESPRE EJOBS
Este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.