Banner

Numărul românilor care-și caută un job este în creștere. Candidații au trimis 1,1 milioane de CV-uri pe bestjobs, în octombrie, un nou record în 2023

Foto: pch.vector @ freepik

Toamna aceasta a început cu număr record de candidaturi, după ce tot mai mulți candidați vor să facă o schimbare în carieră și își caută un job care să le asigure un venit stabil și confortabil în actualul context economic.

În octombrie, candidații activi pe platforma online de recrutare bestjobs au efectuat peste 1,1 milioane de candidaturi și au marcat un nou record lunar pentru 2023. În plus, candidații și-au intensificat căutările. Fiecare a candidat acum pentru 8-9 joburi, în medie, semnificativ mai multe decât la începutul anului, când media era de 6-7. Și numărul CV-urilor noi este în creștere. În octombrie, a fost cu 15 la sută mai mare decât în luna precedentă.

Domeniile cu cele mai multe candidaturi au fost vânzările, ingineria, IT-ul, financiar/ contabilitatea și call-center/ BPO. O evoluție considerabilă față de septembrie s-a putut observa în IT, unde volumul candidaturilor a crescut cu zece la sută, legal/ sectorul public (20 la sută), marketing, vânzări și transporturi (câte cinci la sută).

Și studenții și candidații entry-level au devenit mult mai activi. Candidaturile lor au reprezentat 26 la sută din volumul total, la nivel similar cu începutul verii, când erau interesați de joburile part-time și sezoniere.

“Începerea sau revenirea la studii corespunde adesea cu inițierea căutărilor de oportunități profesionale, internship-uri sau joburi part-time, pentru studenții care vor să-și formeze experiență în câmpul muncii sau să-și câștige propriile venituri în perioada facultății. Lor li s-a adăugat numărul deja în creștere al românilor care își caută un nou job, într-un context economic complicat. Fiecare candidat aplică acum la mai multe joburi, în încercarea de a-l găsi pe cel potrivit”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Joburile remote sau cu program flexibil rămân în topul căutărilor candidaților activi pe bestjobs. Ofertele din octombrie, pentru astfel de joburi, au atras peste 120.000 de candidaturi. Mai mult de 90.000 de căutări au avut ca subiect expresiile remote, munca la domiciliu, munca de la distanță sau lucru acasă. La nivelul ofertei, joburile remote și hibrid reprezintă 15 la sută din totalul joburilor disponibile pe bestjobs.

Similar, expresia part-time a acumulat peste 45.000 de interogări pe bestjobs. Potrivit datelor platformei de recrutare, acest lucru se datorează perioadei în care studenții devin activi în căutarea de noi oportunități, dar și eforturilor angajaților cu normă întreagă de a-și suplimenta veniturile, o tendință recurentă a ultimului an.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share