Ca o continuare a demersurilor și proiectelor implementate de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) în domeniul educației, organizația se alătură inițiativei #STEMDiscoveryWeek, ce va avea loc între 23 și 29 aprilie.
Aflată la cea de a treia ediție, #STEMDiscoveryWeek este o inițiativă internațională comună, care invită proiectele, organizațiile și școlile din întreaga lume să sărbătorească studii și cariere în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM).
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Promotor al metodelor active de învățare a științelor la școală, CEAE invită cei peste 1.800 de „profesori altfel”, formați în cadrul proiectelor „Fizica altfel” și „Chimia altfel”, să propună investigații la clasele unde predau, să abordeze teme importante ce țin de mediul înconjurător/comunitatea din care fac parte și să identifice soluții inovatoare, plecând de la temele din programa școlară, însă fără să se limiteze la ele.
„Este o bună ocazie să arătăm că metodele active de predare schimbă atitudinea elevilor față de științe și față de școală, în general. Să arătăm că ei vor să se implice și sunt interesați de mediul înconjurător, însă trebuie să ne adaptăm metodele de învățare pentru a putea răspunde noilor provocări cu care societatea se confruntă. Cu cât se va înțelege mai repede în sistem că rolul profesorului trebuie să fie de facilitator în procesul de învățare, schimbarea atitudinii se va produce și în rândul elevilor, care nu mai sunt interesați să învețe abstract, să memoreze formule și teorii și să rezolve probleme. Ei vor să învețe să gândească critic, să ajungă pe cont propriu la explicațiile fenomenelor pe care le observă, să rezolve singuri probleme complexe cu care se confruntă, să fie implicați în proiecte și investigații”, arată Cristian Hatu, președinte CEAE.
În paralel, companiile sunt invitate să se alăture demersului CEAE de mediatizare și să le vorbească elevilor despre oportunități, provocări și pași de urmat pentru cei interesați să aprofundeze unul din domeniile educației STEM. „Considerăm că sunt trei factori decizionali implicați într-o schimbare de paradigmă de această anvergură. Instituțiile abilitate să formeze profesorii (în acest proces ne-am implicat și noi), elevii, care sunt beneficiarii finali ai acestor demersuri, și companiile active în domeniile STEM. Motivul pentru care companiile se implică este că își doresc să atragă specialiști bine pregătiți în organizații. Acest lucru nu este posibil dacă nu vor începe să se alăture demersurilor de promovare și susținere a educației STEM în rândul elevilor. Eficiența intervențiilor doar la elevii din ultimii ani de liceu este foarte mică. Puțini elevi mai pot fi atrași la aceste vârste spre a studia discipline STEM și, prin urmare, să opteze pentru a-și continua studiile în aceste domenii. De cele mai multe ori, companiile se concentrează pe învățământul universitar, însă, pe termen mediu și lung, e posibil ca această strategie să nu mai fie la fel de eficientă”, adaugă Raluca Popescu, coordonator Strângere Fonduri în cadrul CAEA.
În contextul schimbărilor tehnologice ce au loc într-un ritm alert, al dinamicii economice sau al tipurilor de joburi care vor exista în viitor, astfel de campanii pot avea un rol semnificativ în a mobiliza elevii și profesorii să gândească în perspectivă și să-i ajute să își dezvolte abilitățile prognozate ca a fi esențiale pentru secolul al XXI-lea. Cei interesați să organizeze activități le pot înscrie pe harta STEM Discovery. Mai multe informații pot fi găsite și pe pagina proiectului.
DESPRE CENTRUL DE EVALUARE ȘI ANALIZE EDUCAȚIONALE (CEAE)
Este o organizație non-guvernamentală care are ca misiune îmbunătățirea modului de învățare a științelor exacte în sistemul public de învățământ și dorește să reducă analfabetismul științific, aflat la un nivel de alarmant de 38,6 la sută (în 2015), în România. Principalele proiecte ale organizaţiei – „Fizica altfel” și „Chimia altfel” – au drept scop formarea profesorilor de științe pentru utilizarea în procesul de învățare la clasă a metodei investigației. Această metodă reușește să retrezească interesul elevilor pentru studiul științelor exacte și să le formeze abilități solicitate de piața muncii. CEAE a introdus pe agenda publică din România și conceptul de alfabetizare funcțională a elevilor, prin lansarea, în iunie 2016, a raportului „Scăderea analfabetismului funcțional — o posibilă prioritate strategică”.