Cele mai frecvente practici anticoncurențiale în farma: înțelegeri între companii, limitarea penetrării genericelor și restrângerea importului paralel

Comisia Europeană a publicat, ieri, un raport care arată că, între 2009 și 2017, mai multe autorități naționale de concurență (ANC) și Comisia au adoptat 29 de decizii de constatare a unei încălcări sau de acceptare a unor angajamente obligatorii, în contextul investigațiilor antitrust, informează Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Mai mult de 100 de cazuri au fost închise, în special din cauza lipsei dovezilor în anchetele prealabile. În circa o treime din aceste cazuri, problemele investigate au vizat presupuse înțelegeri secrete între societăți, o altă treime s-a referit la presupusul refuz sau restricție a livrării de medicamente, în timp ce 13 la sută au fost legate de presupusele bariere la penetrarea genericelor sau biosimilarelor și nouă la sută pentru presupusele restricții ale comerțului paralel.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pentru a diminua impactul penetrării genericelor și a medicamentelor importate paralel, care reduc veniturile obținute din medicamentele cu succes comercial, companiile originare implementează adesea strategii de extindere a ciclului de viață comercială a medicamentelor mai vechi sau anularea strategică a unor autorizații de punere pe piață. Unele dintre aceste strategii și alte practici ce pot influența concurența la prețuri au atras atenția asupra controlului legislației concurențiale.

Dintre cele 30 de anchete sectoriale sau studii de piată întreprinse, circa o treime s-a concentrat pe comerțul cu amănuntul, distribuirea medicamentelor și concurența între farmacii. Un alt accent principal a fost pe distribuția en gros a medicamentelor, inclusiv pe aspecte specifice legate de comerțul paralel sau probleme legate de prețuri.

Activitățile de aplicare a legii în domeniul concurenței includ în special activitățile împotriva practicilor care împiedică sau întârzie intrarea pe piață a medicamentelor generice și prețurile excesiv de ridicate ale unor medicamente, situație ce reprezintă un abuz de poziție dominantă, exercitat de o anumită companie (prețuri “neloiale”). În plus, autoritățile din domeniul concurenței au abordat o serie de alte practici anticoncurențiale (licitații la spitale, împărțirea pieței între farmacii, restricții privind comerțul paralel), care conduc, direct sau indirect, la prețuri mai mari ale medicamentelor.

În 2011, autoritățile naționale de concurență române au adoptat trei decizii împotriva mai multor companii și au constatat că restricționează comerțul paralel cu medicamente, ceea ce a făcut mai dificilă pentru distribuitorii dintr-o țară (România) concurența pe piețele din alte țări. Nivelul amenzilor impuse de Consiliul Concurenței, în cele trei cazuri, s-a ridicat la 59,4 milioane de lei.  Mai multe detalii despre raportul Comisiei Europene pot fi găsite aici.

Articolul anterior

Webhelp își mărește echipa cu 500 de oameni, în 2019

Articolul următor

România, un promotor al datelor deschise la nivel european

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share