Cluj-Napoca: UBB este singura universitate din România, prezentă în prestigiosul clasament Shanghai al universităților lumii

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este singura universitate din România, inclusă în tradiționalul clasament/ ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ ARWU). În acest an, ocupă poziția 701-800.

În lume există circa 30.000 de universități, dintre care în jur de 2.000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1.000 au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.

Cunoscut şi drept “Clasamentul/ Ranking-ul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților, prin prisma indicatorilor de excelenţă de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză: premii academice de prestigiu pentru angajați/ absolvenți (ex. premii Nobel/Fields Medals/ Highly Cited Researchers) și publicații de top (Nature/Science/ Web of Science – science/ social sciences). Indicatorii variază ca dependență față de profilul și mărimea instituției, și oferă o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt considerați esențiali în rolul și impactul lor internațional, indiferent de profilul/ mărimea instituției, iar alții sunt adaptați la profilului și mărimea universităților.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Mă bucur și mă îngrijorez în același timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo și își confirmă statutul de universitate internațională de prestigiu atractivă pentru studenți (în acest an, numărul studenților din țară și internaționali a crescut față de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități world-class europene.  Asta este cu atât mai remarcabil cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de științe și științe sociale, în timp ce UBB are șapte facultăți în domeniul artelor/ științelor umaniste.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Mă îngrijorez, în condițiile în care UBB este acum singura din țară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța sa în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are cinci universități, Polonia – opt). Există mai multe universități românești cu potențial, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat (și am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susținerea lor înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicității în iunie, UBB a avut cele mai multe domenii incluse din țară și a ocupat constant prima poziție în România în clasamentele internaționale ale universităților în 2020, incluse în Metaranking-ul Universitar și făcute publice până acum (ex. CWUR/ Leiden/QS (alături de Universitatea din București)/ Scimago/ URAP).

Articolul anterior

Șantierele revin la "normal": Colliers a monitorizat lucrări de construcție pentru aproape 750.000 mp, în ultimii 5 ani

Articolul următor

Patru din cinci directori generali se așteaptă ca munca de la distanță să continue pe termen lung

Articole din aceeași categorie
Total
6
Share