După ce au constatat că temerile privind scăderea productivității în perioada de lockdown s-au dovedit nefondate, patru din cinci directori generali se așteaptă ca munca de la distanță în companiile lor să continue pe termen lung, arată raportul CEO Panel Survey realizat de PwC la nivel global, în perioada iunie-iulie.
Conform unui sondaj PwC din aprilie, CFO Pulse, aproape jumătate dintre directorii financiari se așteptau la scăderea productivității din cauza lipsei capacităților de lucru la distanță. Două luni mai târziu, acest procent a coborât la 26 la sută.
“Noua normalitate a pus la încercare capacitatea companiilor de a-și desfășura activitățile fără ca angajații să călătorească, fără întâlniri în persoană și alte modalități de lucru ce păreau indispensabile, și le-a impus să se adapteze pentru a avea o productivitate comparabilă sau mai mare. Cultura organizațională, specificul afacerii și investițiile în tehnologie au jucat și vor juca un rol foarte important în acest proces. Unele activități au devenit chiar mai eficiente. Pe viitor, ne așteptăm ca multe companii să îmbine munca de de la distanță cu cea de la birou”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Două teme-cheie au rezultat din răspunsurile date de directorii generali atunci când au fost întrebați despre prioritățile lor. Prima este intenția de a adopta mai mult digitalizarea, fie prin automatizarea operațiunilor principale, fie prin adăugarea de produse și servicii digitale. A doua temă-cheie vizează dezvoltarea unei forțe de muncă mai flexibilă și implicată, prin creșterea ponderii lucrătorilor la distanță și a celor contingenți și prin programe de îmbunătățire a siguranței și sănătății.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Tendințele generate de pandemie, care vor continua, sunt automatizarea, menționată de 76 la sută dintre directorii generali, spațiile de birouri cu puțini angajați (61 la sută), securizarea lanțurilor de aprovizionare (58 la sută), contractele temporare (54 la sută) și siguranța publică (50 la sută).
Mai mult pesimism privind evoluția economiei globale
În ceea ce privește direcția economiei globale în următoarele 12 luni, directorii generali sunt mult mai pesimiști acum decât erau la sfârșitul lui 2019. Doar 30 la sută spun că avansul economic se va îmbunătăți în anul următor. Și cu un motiv întemeiat: Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2 la sută în 2020, ceea ce va reprezenta cea mai profundă recesiune de la al Doilea Război Mondial. Ca urmare, liderii de organizații se confruntă și cu incertitudini cu privire la propriile operațiuni. Doar 15 la sută sunt foarte încrezători în perspectivele de venituri ale organizației lor.
CEO Panel Survey este o extensie a sondajului anual global CEO Survey al PwC. Este realizat în rândul a 699 directorii generali, dintre care 16 la sută conduc organizații cu venituri de un miliard de dolari sau mai mult, 32 la sută companii cu venituri între 101 și 999 milioane și 40 la sută cu venituri de până la 100 milioane de dolari. PwC este o rețea de firme prezentă în 157 de țări, cu mai mult de 276.000 de profesioniști care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.