Șantierele revin la “normal”: Colliers a monitorizat lucrări de construcție pentru aproape 750.000 mp, în ultimii 5 ani

Foto: Juhasz Imre

În ultimii cinci ani, Colliers International a monitorizat lucrări de construcție, de la fundație până la finalizare, pentru proiecte cu o suprafață de aproape 750.000 mp – trei sferturi în zona industrială, aproape 20 la sută în zona de office și cinci la sută în zona rezidențială.

Lucrările se desfășoară în ritm normal pe șantierele monitorizate de specialiștii Colliers International, sau chiar într-un ritm accelerat pe alocuri, pe fondul planurilor de recuperare a întârzierilor din perioada stării de urgență, când anumite lucrări de construcție s-au desfășurat la capacități reduse.

Monitorizarea lucrărilor de construcție presupune implicare din stadiul planificării construcției și realizarea de inspecții periodice pentru asigurarea conformității lucrărilor de pe șantiere, în raport cu planurile de construcție. Verificările au în vedere o serie de indicatori, ce variază de la stadiul lucrării și modul în care este alocat bugetul până la stadiul autorizațiilor necesare, respectarea contractelor sau progresul pentru asigurarea accesului la utilități. Fiecare inspecție este urmată de un raport al stadiului de dezvoltare a proiectului, ce oferă o imagine clară de ansamblu dezvoltatorului, dar și băncii care finanțează proiectul.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Monitorul nu doar urmărește evoluția construcției din toate punctele de vedere, în raport cu graficul de execuție și cu condițiile stabilite inițial, ci reprezintă și un liant între dezvoltator și bancă. Utilizarea unui serviciu de monitorizare este printre condițiile băncilor pentru acordarea finanțării. Respectarea cu strictețe a coeficienților urbanistici, obținerea autorizațiilor, conform legislației în vigoare, sau alocarea cu atenție a costurilor în bugetul de execuție, sunt câteva dintre criteriile pe care trebuie să le urmărim și să le includem detaliat și transparent în rapoarte, într-un timp scurt”, arată Silvia Rusei, Senior Associate Real Estate Management Services la Colliers International.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ritm normal pe șantiere

Lucrările de construcții pe șantierele monitorizate de Colliers International se desfășoară normal, în această perioadă. Unele proiecte în care lucrările s-au desfășurat la capacitate redusă în perioada stării de urgență chiar au mărit pasul, fiindcă dezvoltatorii intenționează să recupereze eventualele întârzieri sau chiar să grăbească lucrările, pentru a putea preda mai repede spațiile către chiriași.

Colliers International furnizează servicii de monitorizare a lucrărilor de construcții pentru proiecte cu o suprafață totală a lucrărilor de aproape 198.000 mp. Printre cei mai importanți clienți se numără CTP, Iulius Group (Palas Iași, United Business Center – UBC 1 din Cluj-Napoca, UBC1 și UBC2 din Timișoara), AFI Europe sau Impact Developer & Contractor (cu Greenfield Băneasa ca proiect de referință), iar printre băncile cu care compania colaborează se numără Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bank International AG și OTP Bank Romania.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, peste 15.000 de specialiști oferă consultanță și servicii de specialitate, pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share