CODE Kids: Sunt părinți care nu își înscriu copiii la cursuri de codare, pentru că li se pare a fi doar o joacă

Programarea îi ajută pe copii să-și dezvolte cunoștințele de logică, matematică și limba engleză și îi învață să lucreze în echipă, potrivit CODE Kids, un proiect desfășurat gratuit în mediul rural și orașe mici. Totuși, unii părinți și profesori nu își lasă copiii la cursuri, deoarece consideră că orele de programare sunt o joacă pe calculator.

CODE Kids se adresează copiilor cu vârste între zece și 14 ani, iar de la lansarea proiectului, în 2017, la cursuri au participat peste 3.500 de elevi. Scopul acestuia este să contribuie la dezvoltarea competenţelor digitale şi STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ale copiilor. Proiectul se desfășoară timp de doi ani, iar cursurile sunt gratuite și au loc în bibliotecile publice din mediul rural sau orașe mici.

Obiectivele CODE Kids sunt ca la cursurile de anul acesta să participe 1.500 de copii din 120 de localități rurale și orașe mici. Înscrierile continuă până pe 31 martie. Părinții economisesc în jur de 2.000 de euro datorită CODE Kids – acesta este costul pe care l-ar plăti familiile dacă elevii ar merge la alte cluburi private. Printre județele în care echipa CODE Kids vede un mare potențial de creștere a numărului de înscrieri se numără Vrancea, Neamț, Galați, Gorj și Hunedoara. Sunt targetate și Caraș-Severin, Suceava, Dolj, Bacău, Bihor și Constanța.

Succesul apare când părinții și profesorii își îndrumă copiii spre activități noi

Principalul beneficiu pe care îl au copiii care participă la cursuri de programare este dezvoltarea autonomiei în învățare. “Avem succes în acele zone în care profesorii și părinții îi îndrumă pe copii spre activități noi, unde autoritățile investesc în biblioteci, unde există un buget pentru carte. Aceste elemente contează mult în percepția copiilor. Dar sunt și județe, precum unele din zona de sud, în care părinții nu își lasă copiii pentru că oricum ar sta prea mult să se joace la calculator și ar avea multe teme. Spre deosebire de orașele mari, în care copiii merg la afterschool și, uneori, și la alte cursuri, în astfel de zone copiii nu au acces la activități diverse. CODE Kids nu este o școală, iar noi nu le punem note copiilor. Tot ce ne dorim este ca elevii să vină cu plăcere la bibliotecă. Dacă reușim să-i atragem, părinții nu trebuie să facă nimic, ci doar să-i lase să meargă la bibliotecă. Noi vom avea grijă să învețe concepte de bază în programare, să fie mai buni la matematică, să fie mai buni la engleză și să colaboreze mai bine cu colegii”, afirmă Ovidiu Ana, director de dezvoltare CODE Kids.

Județele în care sunt cei mai mulți copii înscriși la cluburile CODE Kids sunt Tulcea, Argeș, Sălaj și Harghita. De anul trecut, CODE Kids a creat cinci cluburi și în Republica Moldova.

Ovidiu Ana, director de dezvoltare @ CODE Kids.

Cluburi care se adresează copiilor cu note medii sau chiar sub medie

În primul an de curs, copiii învață noțiuni de bază de programare, iar apoi învață programare avansată (jocuri/ animaţii/ aplicaţii mobile/ website-uri) și realizează activități STEM precum experimente distractive, inginereşti, robotică, logică, matematică.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Copiii ne spun că au rezultate mai bune la matematică și că vorbesc mai bine limba engleză. Nu vrem să avem o rețea de cluburi pentru copii supradotați. Cluburile noastre sunt pentru acei copii care au rezultate medii sau chiar sub medie și care provin din familii fără putere economică. Vrem să democratizăm programarea. Vrem să ne adresăm și acelor elevi care nu vor ajunge la un liceu teoretic la care să studieze matematică-informatică, dar care poate vor ajunge la o școală profesională. De exemplu, acum derulăm un proiect cu electricieni din școli profesionale. Trebuie să ai cunoștințe de bază de IT pentru că e foarte posibil să fii nevoit să lucrezi cu panouri fotovoltaice, pe care trebuie să le instalezi și să le programezi. Sau, dacă te îndrepți către agricultură, poate va trebui să conduci un tractor, iar acum tractoarele moderne se bazează mult pe tehnologie”, explică Ovidiu Ana.

“CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” are ca scop înfiinţarea de cluburi de coding în bibliotecile publice. Programul a fost lansat în 2017, iar până acum circa 3.500 de elevi au participat la cursurile CODE Kids. Proiectul este dezvoltat de Fundaţia Progress şi Simplon România, cu finanțare din partea Romanian-American Foundation.

Articolul anterior

Consultantul în resurse umane Ruxandra Hanea înființează o școală privată la Sibiu

Articolul următor

Tot mai mulți angajatori oferă consilierea psihologică ca beneficiu extrasalarial. Angajații ar prefera ajutorul pentru amenajarea biroului de acasă

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share