Compania daneză de energie regenerabilă European Energy intră pe piața din România

European Energy, care dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare și instalații de hidrogen și capacități de stocare la nivel global, a deschis o filială în România, ca parte a planurilor de extindere a prezenței internaționale și a strategiei de a deveni un jucător important pe piața locală.

Din septembrie, Ioannis Kalapodas a fost numit Head of Office al reprezentanței din București și va conduce activitățile European Energy în România. Cu peste zece ani de experiență pe piața internațională a energiei regenerabile, a deținut roluri de conducere în Business Development, Project Development, Engineering, Procurement and Construction, Project and Finance Management.

A deținut funcții de conducere pe piața din România, din 2012, și are o înțelegere amplă asupra sectorului energetic local. El se va concentra pe strategia de expansiune a European Energy pe piața românească și va urmări să construiască prezența companiei prin dezvoltarea de noi proiecte și investiții.

European Energy intră pe piața locală într-un moment în care România intenționează să adauge o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Estimările arată că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7 la sută din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. Acest obiectiv asigură României un rol important în regiunea Europei Centrale și de Est și va avea un impact major asupra reducerii emisiilor de CO2 în țară.

“După câțiva ani de stagnare a investițiilor majore în sectorul energiei din surse regenerabile, cauzate de legislație, piața românească arată tot mai interesant și unul dintre motive este recenta ridicare a interdicției privind încheierea contractelor de achiziție a energiei electrice (Power Purchase Agreements). Acest lucru permite sectorului energetic să devină mai puțin volatil pentru potențialii investitori ”, spune Ioannis Kalapodas.

România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor  Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Așadar, capacitatea existentă de producție a energiei electrice din aceste surse regenerabile va crește de peste două ori până la finele lui 2030. Cererea mai mare de energie regenerabilă nu numai că va schimba consumul de energie electrică, ci va transforma și transportul greu și sectorul de încălzire a clădirilor, în deceniile următoare.

European Energy va participa la conferința Energy Week Black Sea 2021, ce va avea loc între 28 și 30 septembrie, la București.

DESPRE EUROPEAN ENERGY

Fondată în 2004, a instalat și a investit în aproximativ 2 GW în parcuri eoliene și solare în 16 țări și are o capacitate de 1,1 GW de energie regenerabilă în construcție în opt țări din Europa, Brazilia, SUA și Australia.

Printre proiectele sale globale se numără Kassø – un parc fotovoltaic de 300 MW în construcție în Danemarca, ce va fi conectat în trimestrul II din 2022, Troia – cel mai mare parc fotovoltaic din Italia, finalizat anul trecut, cu o capacitate de 121,5 MW, Ømø Syd – un parc eolian de 320 MW în curs de dezvoltare în Danemarca sau Zinkgruvan – un parc eolian de 53 MW operațional în Suedia.

Compania intenționează să devină un jucător important la nivel mondial în sectorul regenerabil, cu proiecte în instalații de stocare și hidrogen. În asociere cu REintegrate, un startup danez din sfera Power-to-X, European Energy va construi o nouă instalație de e-metanol verde în Danemarca, care va aproviziona, printre alții, Mærsk A/S, cel mai mare transportator maritim de containere și operator de nave din lume.

Articolul anterior

Programul de mobilitate internă Luxoft: începi pe plan local și crești la nivel mondial

Articolul următor

Guvernul german nu mai plătește salariile persoanelor nevaccinate şi plasate în carantină după 1 noiembrie

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share