Concediu doar pe hârtie, ore suplimentare neplătite, bani la negru – 86% dintre angajați simt că le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată, de-a lungul carierei

Foto: pvproductions @ freepik

Doar unu din doi participanți la un sondaj derulat de eJobs România susține că-și cunoaște drepturile de angajat, iar 86 la sută dintre ei au simțit, cel puțin o dată, pe parcursul carierei, că aceste drepturi le-au fost încălcate de angajatori.

Cel mai mult îi afectează atunci când nu își pot lua concediu de odihnă când vor sau cât vor, spun 25,4 la sută dintre respondenți. 22 la sută sunt deranjați că au fost obligați să facă ore suplimentare sau că acele ore nu au fost plătite extra (18,5 la sută). 9,1 la sută au fost chemați să lucreze și în weekenduri, deși jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri, iar 8,1 la sută au fost plătiți la negru. Lista drepturilor încălcate cel mai frecvent continuă cu concedieri fără preaviz, concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate.

“Faptul că doar jumătate dintre angajați știu și se informează în legătură cu drepturile lor au reprezintă o realitate care, din păcate, a lăsat loc multor abuzuri, dar a și creat un clivaj între angajați și angajatori și a format două tabere care, de multe ori, sunt adverse, deși nu ar trebui să fie. E firesc să te revolți când ți se încalcă un drept legal, însă la fel de firesc este să încerci să afli ce intră la categoria de așa da și ce intră la așa nu când vine vorba despre drepturile tale. Îi încurajăm pe candidați să se pună la curent cu tot ce trebuie să știe din acest punct de vedere. Au acum la îndemână o platformă ce conține toate informațiile despre drepturile pe care le au la job, așa încât să facă alegeri de carieră în cunoștință de cauză”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Deși 86 la sută dintre respondenți au simțit că le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată, doar 65 la sută au discutat cu managerul direct și au solicitat remedierea situației. În nouă cazuri din zece, rezultatul așteptat a întârziat să apară, iar problemele au persistat.

“Astfel de situații îi descurajează, adesea, pe angajați, nu doar pentru că se simt nedreptățiți, ci și pentru că nu reușesc să găsească un aliat în managerul direct și se simt ignorați. Întrebați dacă și-au dat vreodată demisia din cauza faptului că angajatorul le-a încălcat drepturile, 44,2 la sută au răspuns afirmativ, 32,9 la sută au răspuns negativ, iar 22,9 la sută au spus că nu, dar că, dacă ar fi acum puși într-o situație similară, nu ar ezita să renunțe la respectivul loc de muncă”, arată Raluca Dumitra.

Sunt, însă, și factori care i-ar putea face să treacă mai ușor cu vederea anumite abateri. Primul este nivelul salarial. O treime dintre ei ar putea trece peste nerespectarea unor drepturi dacă ar avea un salariu foarte mare. 20 la sută ar face asta dacă respectivele drepturi nu ar fi cu adevărat importante pentru ei, iar 36 la sută cred că nimic nu i-ar putea face să accepte o astfel de situație. “Din păcate, există și o categorie, destul de mică, ce-i drept, a resemnaților, a celor care gândesc că toți angajatorii procedează la fel și, prin urmare, nu pot face nimic ca să schimbe starea lucrurilor”, adaugă Raluca Dumitra.

Concediul de odihnă și posibilitatea de a-și lua zile libere oricând își doresc (în limita numărul de zile libere care le revin în fiecare an) reprezintă dreptul la care angajații țin cel mai mult, urmat de respectarea programului de muncă, declararea întregului salariu în contractul de muncă, plata orelor suplimentare și dreptul de a nu fi supravegheat video fără acord.

Sondajul a fost realizat în luna mai, pe un eșantion de 1.642 de angajați.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share