Milioane de români lucrează în week-end. Ce riscă firmele care nu respectă perioada de odihnă a angajaților

Mulți angajați lucrează peste program sau în week-end, iar contextul pandemic din ultimii doi ani a fost unul dintre factorii ce au stat la baza amplificării numărului de ore lucrate de salariați într-o săptămână.

Potrivit datelor INS, publicate în 2020, peste patru milioane de români lucrau sâmbăta și duminica. Mulți activează în domenii care presupun un program ce nu se încadrează în standardul general de luni-vineri și se desfășoară, spre exemplu, de miercuri până duminică.

Dreptul la repaus săptămânal și munca în zilele de week-end

Codul Muncii prevede trei situații distincte în ceea ce privește munca în zilele de repaus săptămânal: cazul în care salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/ sau duminică, dar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii; situația în care repausul săptămânal se acordă cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, și cea în care repausul săptămânal este suspendat.

“Dacă salariatul lucrează de miercuri până duminică și îi este acordat repausul săptămânal în zilele de luni și marți, e îndreptățit să primească un spor pentru acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbătă și duminică. Se poate întâlni și cazul în care programul de lucru se întinde pe parcursul a două zile.

Spre exemplu, programul de lucru zilnic este de la ora 18.00 la ora 02.00. În această situație, salariatul va presta în fiecare sâmbătă munca în intervalul orar 00.00-02.00 și își va desfășura activitatea vineri de la 18.00 la 24.00 și sâmbătă de la 00.00 la 02.00. Pentru această situație, este necesar să se stabilească contractual acordarea unui spor potrivit art. 137 alin (3) din Codul Muncii”, spune Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

În practică, se întâlnesc multe situații în care nu sunt îndeplinite condițiile legale și totuși repausul săptămânal este acordat cumulat sau chiar suspendat, iar angajatorul încalcă dreptul salariaților la repaus săptămânal: “dacă salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și duminică, fără a i se acorda alte zile  de repaus săptămânal, și i se suspendă repausul săptămânal, fără a exista o situație de excepție precum salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, evitarea unor accidente etc., angajatorul are obligația acordării sporului prevăzut de lege pentru munca prestată în cuantum de minimum egal cu dublul compensațiilor prevăzute de lege pentru munca suplimentară. Trebuie ținut cont și de faptul că, potrivit prevederilor Codului Muncii, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal se sancționează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei”, adaugă Luminița Obaciu. 

Ce trebuie să știe angajatorii despre stabilirea drepturilor salariale și cel la concediu medical, dacă au angajați care lucrează în week-end

În situația în care, conform prevederilor contractuale, salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/ sau duminică, iar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii, astfel săptămâna de lucru fiind în alte zile decât cele de luni până vineri, la stabilirea numărului de zile de concediu medical reglementat de OUG 158/2005 se vor avea în vedere prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru prevăzut în contractul de muncă

“Dacă salariatul are stabilite zilele lucrătoare de miercuri până duminică, având repausul săptămânal în zilele de luni și marți, la stabilirea indemnizației de concediu medical se vor lua în considerare zilele lucrătoare din perioada concediului medical, așa cum au fost ele agreate contractual (de miercuri până duminică). Cu toate acestea, legiuitorul nu s-a gândit să reglementeze modul de soluționare a situației în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă întreaga lună, iar numărul de zile lucrătoare conform contractului de muncă este mai mare decât numărul de zile lucrătoare standard (pentru situația programului de luni până vineri)”, explică Luminița Obaciu.

Aceeași situație este întâlnită și în stabilirea drepturilor salariale ale angajaților cu program de lucru ce include și zilele de week-end. Calculul este făcut în funcție de numărul de zile lucrătoare din lună, conform prevederilor Codului Muncii: “în situația în care salariatul lucrează într-o lună, datorită programului său de lucru de miercuri până duminică, mai multe ore decât numărul de ore lucrătoare din lună, salariatul va fi plătit cu salariul tarifar lunar conform numărului de ore lucrătoare din lună, iar orele prestate în plus se vor compensa cu ore libere în următoarea perioadă”, precizează Luminița Obaciu.

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajații lor, ele au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână crește pe termen lung riscul de apariție a tulburărilor emoționale sau chiar a depresiilor, avertizează reprezentanții Soter & Partners.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share