“Construiește-ți viitorul!”: Peste 400 de elevi fac parte din cel mai amplu program de educație duală derulat de Dacia

Timp de doi ani, 405 elevi de la licee cu profil tehnologic din Argeș își pot dezvolta competențe practice prin stagii de practică industrială la uzinele Dacia din Mioveni.

Ei sunt beneficiari ai unui program complex de educație duală, „Construiește-ți viitorul!”, derulat de Dacia și cofinanțat din fonduri europene. În anul școlar 2020-2021, 320 de elevi de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni și Liceul Tehnologic Astra Pitești, pasionați de domeniul tehnic, se află deja în practică pe platforma industrială Dacia.

Fiecare elev primește o bursă lunară de 400 de lei. Alte cinci burse suplimentare, de 200 de lei, sunt acordate tinerilor cu rezultate bune la învățătură. Ei beneficiază și de transport la și de la locul de muncă, de câte o masă caldă pe zi la locul de practică, de material didactic necesar, echipament de protecție și de lucru, de examinări de medicină a muncii și de asigurare de răspundere civilă în cazul unor eventuale accidente. La absolvirea studiilor, obțin un certificat de calificare de nivel 3 și posibilitatea de a fi angajați de companie.

“Într-o industrie atât de dinamică precum cea auto, meseriile viitorului, despre care se vorbește atât de mult, sunt deja aici. E nevoie să accelerăm pregătirea noilor generații. Învățământul dual prefațează cum va arăta societatea viitoare, într-o economie care necesită să fie aliniată unor meserii concrete și extrem de bine ancorate în nevoia de business. Rolul nostru este de a fi responsabili și de a interveni din timp în educația tinerilor care aleg un parcurs asociat învățământului dual profesional. Ne implicăm activ în comunitate și dezvoltăm parteneriate cu licee de profil. În liceu, elevul învață teorie, iar la Dacia vede produsul finit în linia de montaj și are șansa de a urmări procese de fabricație într-o uzină modernă și de calitate, având acces la cele mai noi tehnologii din industrie”, declară Simona Popovici, director Resurse Umane pentru toate activitățile Renault Group în România.

Dacia susține învățământul dual profesional și se implică în dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști din 2014, iar în 2018 a fost prima companie din Argeș care a încheiat parteneriate pentru susținerea acestui tip de educație. Beneficiile sunt multiple pentru elevi. Prin îndrumarea tutorilor din companie, își îmbunătățesc abilitățile personale, precum cele de organizare, comunicare și de lucru în echipă. Este o ocazie pentru elevi să-și dea seama ce drum vor să urmeze după absolvire, după ce au avut deja experiența interacțiunii cu mediul industrial.

Învățământul dual este o formă a învățământului profesional și se organizează după finalizarea clasei a VIII-a. Spre deosebire de învățământul profesional clasic, clasele de învățământ dual se înființează doar la solicitarea companiilor, ceea ce înseamnă că există o nevoie reală a angajatorilor de a integra absolvenții care obțin calificările urmate.

Elevii care doresc să se înscrie la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni sau la Liceul Tehnologic Astra din Pitești pot opta pentru următoarele calificări: sculer matrițer, sudor, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, electromecanic utilaje și instalații industriale, electronist aparate și echipamente, operator comandă numerică, strungar, frezor, rectificator, tehnician în automatizări, tehnician  operator roboți industriali.

Durata de implementare a proiectului este de 24 luni, în intervalul 1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2022. Mai multe informații pot fi găsite aici.

Articolul anterior

Cât costă să închiriezi un birou în București, ȋn 2021, în funcție de zonă

Articolul următor

Cum să vindem dincolo de preț?

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share