Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente și echipamente sanitare, generate de pandemia de coronavirus.
Potrivit estimărilor analiștilor KeysFin – unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România – ritmul de creștere se va dubla în acest an, iar cifra de afaceri generată de întreg lanțul de producție și distribuție va ajunge la circa 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piața locală.
“Întreaga economie a României se resimte în urma pandemiei. Potrivit estimărilor noastre, scăderea anuală va avea o între cinci și șapte la sută și va fi influențată atât de durata stării de urgență, cât și de alți factori, precum abordarea autorităților în privința celor câteva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect. Totuși, există și sectoare care înregistrează creșteri. E și cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant în ultimii zece ani și care, în acest an, va ajunge, foarte probabil, la un maxim istoric. Putem spune că, în 2020, industria farma, aflată în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât și la sănătatea românilor”, declară Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.
Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”
În 2018, cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și farmaciilor din România a înregistrat o creștere cu nouă la sută față de 2017, a depășit cu aproape 90 la sută nivelul din 2009 și a însumat 56,5 miliarde de lei în 2018. Specialiștii KeysFin estimează că industria farma va depăși pragul de 60 de miliarde în 2019, pentru ca în 2020 să atingă un nou nivel record: 68 de miliarde.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puțin afectate de pandemie, alături de retailul alimentar, sănătate și asistență socială, IT&C, agricultură (dependentă însă de condițiile meteo), distribuitorii de energie și gaze și cei de apă și salubritate.
Creștere de peste 160 la sută a profitului net, în ultimii zece ani
Creșterea pieței locale a fost însoțită și de o evoluție accentuată a profitabilității. Profitul net al companiilor din industria farma a ajuns la aproape trei miliarde de lei în 2018, cu 20 la sută mai mare decât în 2017 și cu 162 la sută peste nivelul din 2009. Pentru 2019, analiștii estimează depășirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar în anul în curs profitul net se va apropia de patru miliarde.
Un al indicator important pentru profitabilitatea industriei îl reprezintă și Marja netă (Rezultat net/ Cifra de afaceri), care s-a îmbunătățit remarcabil în ultimii zece ani, de la doi la sută în 2009, la 4,7 la sută în 2018 (maximul perioadei analizate). Marja EBITDA (EBITDA/ Cifra de afaceri) a înregistrat un avans de la șase la sută la 7,3 la sută, în aceeași perioadă.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE=Rezultat net/ Capitaluri proprii), indicator ce măsoară capacitatea de maximizare a profiturilor obținute de acționari în urma investițiilor în industria farma, a înregistrat o creștere semnificativă și a ajuns de la zece la sută în 2009, la 22 la sută în 2018. Rentabilitatea activelor (ROA=Rezultat net/Active totale) a avansat de la 2,3 la sută, în 2009, la 6,6 la sută, în 2018.
Și comportamentul de plată (DPO-Datorii curente/ Cifra de afaceri *365) s-a îmbunătățit: în 2009, media era de 215 zile, în 2018 ea a ajuns la 162 de zile. Perioada medie de încasare a creanțelor (DSO-Creanțe/ Cifra de afaceri *365) a coborât de la 173 de zile, în 2009, la 128 de zile, în 2018.
Topul companiilor farma locale
Producția locală de farmaceutice (CAEN 2110 și 2120) este condusă de Terapia, cu afaceri de 730 milioane de lei în 2018, Zentiva (461,4 milioane), Antibiotice (365 milioane), Sandoz (357 milioane) și Biofarm (184 milioane). Rulajul însumat al celor mai mari cinci producători de pe plan local a depășit două miliarde de lei, în 2018, și reprezintă peste 53 la sută din totalul cifrei de afaceri din acel an a producătorilor farma locali. Totuși, reprezentanții producătorilor locali nu sunt optimiști în legătură cu situația pieței în 2020.
“PRIMER anticipează pentru 2020 o scădere a veniturilor și a cotei de piață a fabricanților de medicamente din România, și reducerea profitabilității fabricilor din țară, din cauza creșterii taxei clawback și a creșterii prețurilor la materiile prime și echipamentele de protecție, în contextul COVID-19. Și sistarea exporturilor de medicamente și produse farmaceutice, în martie, și posibilitatea de plafonare a prețurilor la medicamente (inclusiv la cele fără prescripție, care au prețuri libere), vor duce la o situație greu de administrat pentru producătorii locali”, declară Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).
De la producție și până în farmacii sau spitale mai e doar un pas, iar acesta e făcut de distribuitorii locali de medicamente (CAEN 4646), în topul cărora se află Mediplus Exim, cu o cifră de afaceri de 3,9 miliarde de lei. Topul este completat de Fildas Trading (3,6 miliarde), Alliance Healthcare, Farmexim și Sanofi. Cumulat, aceste companii au avut afaceri de peste 14 miliarde de lei, în 2018, adică 42 la sută din totalul cifrei de afaceri generate de distribuitorii locali.
În România sunt înregistrați oficial 170 de producători de medicamente și preparate farmaceutice și aproape 6.500 de comercianți cu ridicata și amănuntul ale acestor categorii de produse, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, aferente anului 2018. Forța de muncă a crescut cu 1,5 la sută față de 2017 și cu 15 la sută față de nivelul din 2009, astfel că, în industria farma locală, în 2018 existau circa 68.000 de angajați.
De unde cumpără românii medicamente? Topul lanțurilor de farmacii în funcție de cifra de afaceri
În clasamentul lanțurilor de farmacii (CAEN 4773), în funcție de cifra de afaceri, pe primul loc se află Sensiblu, cu afaceri de 1,7 miliarde lei (9,1 la sută din total), urmată de Dona (Siepcofar) – 979 milioane în 2018 (5,1 la sută) și Help Net Farma – 665 milioane (3,5 la sută). Următoarele clasate sunt Catena Hygeia – 620 milioane (3,2 la sută) și Farmacia Tei – 448 milioane (2,3 la sută). Dacă se iau în calcul datele la nivel de grup, Catena, prin cele peste 100 de entități separate, devine lider de piață. Cele cinci lanțuri au raportat afaceri de peste 4,4 miliarde de lei, în 2018, adică 23 la sută din totalul sub-segmentului comerțului cu amănuntul de produse farmaceutice.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) și care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 2110 – fabricarea produselor farmaceutice de bază, 2120 – fabricarea preparatelor farmaceutice (producție), 4646 – comerț cu ridicata al produselor farmaceutice (distribuție) și 4773 – comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate (farmacii).
KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFinder, prin care utilizatorii pot accesa situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste patru milioane de entități economice din România.