Cum au reușit patru tineri să transforme un depozit într-o galerie de artă

Patru tineri au reușit să transforme un vechi depozit într-un spațiu expozițional imersiv, în plină pandemie care a afectat profund artiștii din România.

Inițiatorii proiectului au adus un nou concept pe piața de artă contemporană din România, prin care își propun să creeze o relație autentică între creatorii și iubitorii de artă. Dezvoltarea proiectului a necesitat o investiție de 20.000 de euro și patru luni de muncă continuă. Galeria MECENA.ART este deschisă vizitatorilor în incinta hub-ului Fabrica – str. 11 Iunie 50, București. De ieri, extensia online a proiectului este disponibilă pe platforma mecena.art.

Alin Popa, Silvana Dulamă-Popa, Diana Scurtu și Dragoș Pârgaru au decis să deschidă o galerie atipică pe piața autohtonă. Cei patru au organizat împreună mai multe expoziții și s-au ocupat și de managementul artistic al artiștilor, iar în 2020 au decis că este momentul potrivit să-și concentreze toată munca într-un brand unic, din dorința de a crea o comunitate autentică de creatori și consumatori de artă, care să cuprindă toate valorile și principiile colaborării lor.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Dorim să conturăm o comunitate care să se bazeze pe niște principii clare. Cel mai evident este <crește unul, creștem toți>. Toți cei din jurul nostru au considerat un gest nebunesc deschiderea unei galerii în acest an, dar cred că tocmai acum trebuie să ne unim și să sprijinim artiștii, pentru că ei sunt o categorie extrem de afectată de pandemie. Pe de altă parte, publicul are mai multă nevoie ca oricând de o zonă de evadare mentală și emoțională, o zonă pe care opera de artă a oferit-o întotdeauna. Ne dorim ca platforma asociată galeriei să vină cu un nou grad de transparență apropo de piața de artă, în care artiștii să vândă la prețul și la valoarea lor reală, dar să fim și prietenii colecționarului, cu care să lucrăm împreună și să-i spunem și ce să facă cu o colecție de artă, nu doar cum să o cumpere”, spune Silvana Dulamă-Popa, curator.

Galeria și-a deschis porțile în noiembrie și a găzduit seria de picturi “She was here”, ale artistei Sabina Elena Dragomir. Folosind lumină, sunet, miros, scenografie și efecte speciale, expoziția introduce vizitatorii într-o lume imaginară, desprinsă direct din opera de artă, îmbinând realul cu fantasticul și arta plastică cu noile tehnologii. În primele două săptămâni de la lansare, 30 la sută dintre lucrările expuse au fost deja vândute, iar peste 250 de vizitatori au trecut pragul expoziției. Expoziția poate fi vizitată până pe 9 ianuarie 2021, după rezervarea în prealabil a biletului și a zilei de vizită.

Structurat ca o platformă omnichannel, MECENA.ART este atât un spațiu expozițional imersiv, cât și un canal online ce pune cumpărătorul de artă în contact direct cu artistul.

MECENA.ART – Not your usual gallery găzduiește artiști diferiți în fiecare lună și creează o comunitate a oamenilor care evadează din cotidian prin crearea sau achiziționarea de artă, un spațiu sigur pentru artiștii contemporani și iubitorii de artă deopotrivă. Proiectul pune un accent special pe consolidarea relației între artist și privitor. Structurat ca o platformă omnichannel, MECENA.ART este atât un spațiu expozițional imersiv, cât și un canal online ce pune cumpărătorul de artă în contact direct cu artistul. Ambele spații vor găzdui o selecție de lucrări din mai multe stiluri, de la abstract și expresionism la figurativ, și din mai multe medii – pictură, sculptură, grafică. Din lunile următoare, site-ul se va extinde și către fotografie, bijuterie și obiect de artă.

Articolul anterior

Studiu: 6 din 10 angajați vor mai multe măsuri de protecție a sănătății în clădirile unde lucrează

Articolul următor

Société Générale nu poate concedia un bancher care n-a mai venit la muncă după un concediu sabatic de trei ani

Articole din aceeași categorie
Total
5
Share