Cum să lucrezi inteligent – Un articol care trebuia predat în școală!

Dacă vrei să ai succes în orice, atunci este necesar să îți creezi o imagine a unei persoane care lucrează pentru scopul său și nu se mulțumește să viseze la rezultate.

Adrian Vîntu

Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®

Atenția

Pentru a te concentra pe un lucru, este necesar să ignori altele!

Sau altfel spus: este nevoie să iei o decizie, ce este important pentru tine în momentul prezent, și să elimini ce nu este importat. Chiar dacă sună simplu, acest lucru nu este deloc ușor.

De ce nu te poți concentra?

Un lucru fascinant: cei mai mulți oameni nu au probleme de concentrare. Ei au probleme în a decide!

Creierul are o capacitate foarte mare de concentrare. Gândește-te ultima oară când a trebuit să faci o activitate absolut necesară. Ce s-a întâmplat? Poate ai tras de timp, ai procrastinat, dar deadline-ul (termenul limită) a luat decizia pentru tine și ai terminat activitatea.

Multitasking

Am scris în acest articol despre multitasking. Pe scurt: este imposibil să faci mai multe activități deodată, pentru simplul fapt că avem un singur creier. Ce se întâmplă de fapt este schimbarea aparent rapidă a activităților. Dar este doar aparent, pentru că ne poate încetini până la 15 minute pe schimbare de activitate.

Multitasking-ul este incredibil de ineficient, un pierzător de timp dar și un creator de stres la job. Stres pe care îl aducem și acasă, în familie.

Îmbunătățirea atenției

Am prezentat în acest articol metoda Eisenhower, care îți arată cum să faci un tabel de priorități, și mai ales cum să elimini lucrurile neimportante. Este deosebit de eficient să ai o listă cu activitățile planificate pentru ziua curentă. Dar această listă nu poate conține mai mult de cinci activități. În cazul magnatului american Warren Buffett, aceasta conține doar două activități. De fapt, poate conține și una singură, activitatea care leagă toată ziua. Dar mai mult de cinci înseamnă lipsă de prioritizare.

Măsoară rezultatele

Dacă faci sport, atunci ai observat că, dacă îți numeri exercițiile, te bucuri de evoluție și crești în putere și flexibilitate.

Dacă numeri țigările pe care le fumezi zilnic, tinzi să fumezi mai puțin.

Dacă măsori obiceiul de a citi 20 de pagini pe zi, te ții mai tare de obișnuință.

Atenția dispare când nu primim feedback. Creierul dorește să afle unde suntem în activitate, care este progresul. Dacă creierul nu are feedback, atunci crede că activitatea nu este de succes și o amână (procrastinare) sau o anulează.

Este de dorit să măsori toate părțile din viață, inclusiv activitățile de la job sau viața de cuplu. Și este important ca măsurătoarea să nu fie o judecată despre ce ești, ci doar feedback despre unde ești.

Concentrează-te pe proces

Concentrarea pe termen lung înseamnă să te concentrezi pe proces, nu pe finalitate.

Tindem să gândim că:

  • Dacă voi slăbi zece kilograme, atunci voi arăta bine.
  • Dacă va fi un best-seller cartea mea, atunci voi fi fericit.
  • Dacă revista Forbes va scrie despre mine, atunci voi avea compania pe care o doresc.

Dar această gândire nu este eficientă. Ce este eficient este să te concentrezi pe proces și să te bucuri de el.

  • Dacă vrei să fii un scriitor faimos, atunci trebuie să scrii des și regulat.
  • Dacă vrei să vinzi mult, atunci trebuie să faci marketing des și regulat.
  • Dacă vrei să slăbești zece kilograme, atunci trebuie să te îndrăgostești de sportul des și regulat.

Dacă vrei să ai succes în orice, atunci este necesar să îți creezi o imagine a unei persoane care lucrează pentru scopul său, nu doar visează la rezultate.

Pe scurt

Atenția este o decizie! Este necesar să fii realist/ă și să îți eliberezi ziua de activități pe care nu le vei face, prin creare unei liste realiste de priorități. Fără măsurarea progresului, nu primești feedback, deci creierul va lucra împotriva ta. Concentrarea pe termen lung înseamnă să te concentrezi pe proces, nu pe finalitate.

Îți doresc mult succes în a-ți îndeplini activitățile eficient!

Articolul anterior

Posturi "de cinci stele" în spitalele și clinicile din România

Articolul următor

BILKA: investiții de 12 milioane de euro, la "mâna" Primăriei din Brașov

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share