Robert Glință a trecut la nivelul următor în ceea ce privește pregătirea fizică. Cel mai bun înotător al României l-a avut ca partener de antrenament pe roboțelul humanoid Nao.
Un pasionat al tehnologiei, Robert Glință a făcut cunoștință cu Nao înainte de antrenament. Cei doi s-au împrietenit imediat, au stat de vorbă și au făcut împreună câteva exerciții fizice. Roboțelul l-a învățat mișcări de tai chi, în vreme ce Robert s-a lăudat cu medalia de bronz cucerită la Campionatele Europene în bazin scurt de la Glasgow, în proba de 100 m spate.
„A fost o experiență inedită: este prima dată când interacționez cu o formă de inteligență artificială. Chiar dacă nu e foarte avansată, cu siguranță și-a lăsat amprenta în personalitate. Vocea lui mi-a plăcut cel mai mult, nu mă așteptam să fie atât de caracteristică unui roboțel. Este nevoie de foarte multă inteligență în sport – și motrică, intelectuală, emoțională. Tai chi este o formă de yoga, o formă de meditație foarte benefică, chiar și pentru mulți înotători. Cred că dacă aș lua acest dans mai în serios, nu doar ședințele cu Nao, mi-ar prinde foarte bine”, spune Robert Glință.
Credem că te-ar interesa și: Corporatistul din Pipera
Roboții vor înlocui stewarzii la Tokyo
La 22 de ani, Robert Glință este una dintre speranțele României la o medalie olimpică la Tokyo. El a luat astfel un prim contact cu atmosfera din capitala niponă. Organizatorii Jocurilor Olimpice au anunțat deja că roboții îi vor asista pe spectatori și vor ajuta persoanele aflate în scaune cu rotile. 21 de roboți vor facilita accesul spectatorilor în tribunele Stadionului Național din Tokyo, la întrecerile olimpice.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
„Mă fascinează. În zilele noastre, tehnologia ne înconjoară și nu prea mai facem nimic fără ea. Nao cred că e viitorul, sau cel puțin primii pași către un viitor plin de astfel de tehnologie. Nu știu ce va fi exact în satul olimpic, dar la cum îi cunoaște toată lumea pe japonezi, ne pot surprinde cu chestii de genul ăsta”, crede Robert.
Multiplu medaliat, la doar 22 de ani
Robert Glință are în palmares patru medalii internaționale. În 2015, a devenit campion mondial de juniori, în proba de 100 m spate, și a fost deținătorul recordului mondial de juniori în aceeași probă. La seniori, are două medalii de bronz la Campionatele Europene în bazin scurt, ambele în proba de 100 m spate, cucerite in 2017 (Copenhaga) și 2019 (Glasgow). În bazin lung, este vicecampion european, după argintul cucerit în 2018, la Glasgow, la 50 m spate. Robert Glință va bifa la Tokyo a doua sa participare la Olimpiadă. La ediția de la Rio, pe când avea doar 19 ani, a produs supriza de a se califica în finala probei de 100 m spate, pe care a încheiat-o pe locul al 8-lea.