Curajul românilor e la cote maxime: doar 15 la sută dintre angajați nu și-ar schimba jobul în acest moment

Deficitul de candidați se adâncește și mai mult odată cu revenirea pieței muncii la nivelul prepandemic.

Doar de la începutul anului, angajatorii au propus aproape 165.000 de locuri de muncă, cu 55 la sută mai multe decât în aceeași perioadă din 2021 și cu 71 la sută mai multe față de 2020. În acest context, candidații au devenit și mai curajoși să facă schimbări în carieră, relevă un sondaj eJobs, liderul pieței locale de recrutare.

Aproape 85 la sută dintre respondenți fie își caută un job în acest moment, fie ar accepta unul mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea, deși nu caută activ un nou loc de muncă. Peste jumătate (52 la sută) ar da actualul job pentru un salariu mai mare, iar 16 la sută ar alege unul unde să poată evolua în carieră și cu proiecte care să-i motiveze. 15 la sută ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5 la sută pentru mai multă stabilitate. 4,5 la sută ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri și colegi, iar patru la sută pentru mai multe beneficii extrasalariale.

“Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul lor. Piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere când își schimbă jobul și pune companiile în dificultate, în contextul unui deficit de talente galopant, în aproape toate domeniile și industriile. Factorul financiar primează: un salariu mai mare este principalul criteriu ce i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important este faptul că o mărire salarială este și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

La începutul anului, vorbeam despre The Great Resignation și de candidați tot mai dispuși să-și dea demisia fără planuri de rezervă, fiindcă știu că piața e “caldă”. Lucrurile nu s-au schimbat mult, ba, din contră, curajul pare tot mai mare. Chiar și acolo unde decizia de a părăsi o companie este luată, există anumiți factori care ar putea să-i întoarcă pe angajați din drum. 55 la sută și-ar regândi decizia dacă ar primi o mărire de salariu. Cei mai mulți (67 la sută) nu și-ar mai da demisia dacă li s-ar mări salariul cu minimum 20 la sută.

Un alt aspect de luat în calcul, în contextul revenirii la birou, e faptul că flexibilitatea este al doilea lucru care i-ar întoarce din drum pe angajații deciși să plece. Românii își doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru sau al locului de unde muncesc. Creșterea flexibilității la job este menționată de 13 la sută dintre ei drept un motiv pentru care ar decide să rămână la locul de muncă.

Cum definesc românii creșterea flexibilității la actualul job

Peste o treime dintre respondenți ar păstra programul de lucru tradițional de opt ore/ cinci zile pe săptămână, dar cu posibilitatea de a-și alege intervalele de lucru. Aproape 25 la sută și-ar dori să poată lucra și de acasă, câteva zile pe săptămână, iar peste 20 la sută ar lucra numai de acasă. Pe 17 la sută dintre angajați, scurtarea săptămânii de lucru la patru zile i-ar întoarce din drum, dacă ar fi hotărâți să-și dea demisia.

“Candidații au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea jobului, fiindcă au la dispoziție mai multe oportunități decât în perioada pandemică. Deși 59 la sută dintre ei sunt calculați și fac schimbări profesionale doar când au un plan de rezervă, restul, 41 la sută, preferă să nu stea la un job care-i nemulțumește, deși nu au o altă oportunitate pe masă, pentru că au încredere că există suficiente joburi pentru nivelul lor de experiență. E un procent enorm”, arată Raluca Dumitra.

19 la sută dintre angajați așteaptă să aibă mai multe oferte pe masă pentru a lua o decizie asumată, 14 la sută au acceptat întotdeauna o ofertă cu un salariu mai mare, iar trei la sută o acceptă imediat, de teamă să nu o piardă. 63 la sută dintre români pun semnul egal între schimbarea jobului și curaj, 23 la sută asociază un job nou cu pragmatismul și 9,5 la sută cu pasiunea, și doar 4,5 la sută abordează acest proces de schimbare cu timiditate ori plictiseală.

Sondajul eJobs a fost derulat între 15 aprilie și 5 mai, pe un eșantion de 2.803 respondenți. În acest moment, peste 36.000 locuri de muncă, în România și străinătate, sunt disponibile pe ejobs.ro.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cele 4,6 milioane de CV-uri și peste 1,3 milioane de candidaturi lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de două milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share