În Suedia, să faci o pauză de cafea în timpul programului de muncă nu se negociază. Serios – în multe companii, este obligatoriu ca angajații să aibă un moment de relaxare în timpul zilei.
Suedezii apar mereu în fruntea clasamentelor care încearcă să descopere angajații cel mai puțin stresați din lume. Secretul fericirii ar putea sta într-un obicei pe cât de simplu, pe atât de neglijat în majoritatea țărilor: cel puțin o pauză de cafea, în fiecare zi. Iar această pauză are și un nume: fika.
„Este un obicei adânc înrădăcinat în cultura noastră. Cei mai mulți suedezi fac fika de mai multe ori pe zi, fie că este în weekend sau în timpul săptămânii. De fapt, ce contează e să petreci timp cu alți oameni, să mănânci produse de patiserie minunate, homemade, și să bei o cafea excelentă”, explică, pentru BBC, Matts Johansson, fondatorul Da Matteo, un lanț de cafenele cu sediul în Göteborg.
Asta nu înseamnă că suedezii muncesc mai puțin sau că sunt mai puțin productivi. Dimpotrivă – eficiența crește, fiindcă și gradul de concentrare și nivelul motivației sunt altele, după o șuetă cu colegii. „Stilul de management suedez diferă de cel al majorității celorlalte țări. Când ai structuri plate, este important să asculți pe toată lumea, iar prin natura fika, este încurajată discuția între angajați și conducere. E o modalitate foarte bună de a afla părerea fiecăruia cu privire la modul în care sunt conduse companiile”, declară Andreas Astrom, de la Camera de Comerț din Stockholm.
O șansă să-ți limpezești mintea
„O fika în care se alătură toată lumea este un aspect important pentru un job, iar managerii de companii au demonstrat asta. Oferă o pauză în muncă, iar angajatorii și angajații au enorm de câștigat. În acest timp, vorbim adesea despre munca noastră și aflăm ce se întâmplă în organizație. Ne sondăm reciproc și lăsăm să iasă la iveală un pic din viața noastră privată, ceea ce poate crea simpatie pentru colegii care trec printr-o perioadă dificilă într-un anumit moment și acționează în consecință”.
Dar cum funcționează fika la Universitatea din Linköping? „În jurul orei 9,30 sau 10, și din nou la 14,30-15, sălile de curs și birourile universității se golesc, iar sălile de odihnă și cafenelele studențești se umplu de viață”, spune Viveka Adelswärd, într-un articol publicat în LiU magazine, revista Universității din Linköping.
Același lucru se întâmplă simultan peste tot în Suedia. Oamenii beau o ceașcă de cafea/ ceai/ băutură răcoritoare, însoțită, cel mai adesea, de o prăjitură, un biscuit, o chiflă sau un sandviș. „Ne întâlnim în circumstanțe informale, facem schimb de informații și comentăm ce se întâmplă. Ierarhia se destramă în timpul fika – suntem cu toții împreună, indiferent de putere și poziție. Fika ne oferă un scurt răgaz. Avem o șansă să ne limpezim mintea, s-o umplem cu inspirație de la alții și să ne testăm gândurile și ideile”.
De-a lungul timpului, fika a devenit o instituție socială. Dacă cineva refuză să participe la acest ritual, atrage atenția asupra sa și riscă să fie considerat de ceilalți ca fiind nepoliticos.