C&W Echinox: 400.000 mp de spații pentru birouri se vor livra în 2018

Dezvoltatorii de birouri nu au livrat nici o clădire nouă în București, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în timp ce companiile au închiriat spații cu o suprafață cumulată de 68.000 mp, în creștere cu cinci la sută față de perioadă similară a anului precedent, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox.

Din suprafața tranzacționată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 mp, iar mutările acoperă în jur de 23.000 mp. Spații cu o suprafață de circa 37.000 mp au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operațiuni noi în București și au planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi. În condițiile în care stocul de birouri din București a rămas constant, rată de neocupare a scăzut spre 8,2 la sută, față de 9,3 la sută, la jumătatea anului.

De departe, cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile din sectoarele IT&C și BPO, care au închiriat în cel de-al treilea trimestru spații cu o suprafață cumulată de 55.000 mp, ceea ce reprezintă circa 80 la sută din volumul tranzacțiilor. O treime din suprafața tranzacționată se află în clădiri din Pipera, urmată de zonele Vest (22 la sută) și CBD (22 la sută), în timp ce tranzacțiile din zona Centru-Nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar nouă la sută din volum, în condițiile în care rata de neocupare este de doar patru la sută, iar pentru acest an nu sunt așteptate livrări noi.

Per total, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacționate spații de birouri cu o suprafață cumulată de 238.000 mp, în scădere cu șapte la sută față de perioadă similară din 2016, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor. În timp ce în 2016, în București, au fost livrate spații noi cu o suprafață de 275.000 mp, pentru acest an este așteptată darea în folosință a 155.000 mp. Stocul ar urmă să ajungă la aproape 2,7 milioane mp. În centrele regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov -, au fost închiriate spații de birouri moderne cu o suprafață cumulată de peste 22.000 mp. Cea mai dinamică piață regională a fost cea din Timișoara, unde au fost închiriate spații de 16.000 mp. Cea mai mare parte este reprezentată de contractele de pre-închiriere, în clădiri aflate în construcție.

“Piața de birouri are fundamente solide. Se bazează pe o cerere sănătoasă, venită în special din partea unor corporații internaționale, care găsesc în București și în celelalte centre universitare un mix optim între calitatea angajaților, nivelul salarial și valorile de închiriere. Ne așteptăm că nivelul tranzacțiilor să se accelereze, în perioada următoare, în condițiile în care 2018 se anunță un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 mp în București și circa 100.000 mp în orașele mari”, declară Mădălina Cojocaru (foto), Partner, Office Agency C&W Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top și activează în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat, în primele nouă luni ale anului, spații cu o suprafață cumulată de circa 60.000 mp, în clădiri de birouri din București și din țară.

Articolul anterior

Optima deschide un nou birou la Brașov și recrutează cel puțin 50 de oameni

Articolul următor

Cluj-Napoca: UBB devine prima universitate din România, cu reprezentanță în Asia

Articole din aceeași categorie
Citește

Burger King revine în România

Grupul polonez AmRest, care operează în regim de franciză mai multe branduri internaţionale din domeniul HoReCa, printre care…
Total
0
Share