Bilanț negru în HoReCa: 5.000 de restaurante ar putea să dispară, hotelurile pierd un miliard de euro, anul acesta

Foto: Helena Lopes

Industria restaurantelor va pierde în jur de 5.000 de locaţii la nivel naţional – circa zece la sută din total -, întrucât acestea nu se vor mai putea redeschide în perioada următoare, estimează preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

Potrivit președintelui HORA, industria restaurantelor pierde acum 400 de milioane de euro pe lună, însă cea mai mare pierdere o reprezintă resursa umană calificată. “Practic, industria a pierdut încasări de un miliard de euro. Industria se va restarta uşor, ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate – noi ne străduim să păstrăm cât mai mulți dintre colegii noştri din industrie -, dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie, pe care ne-am chinuit, în ultimii ani, să-l calificăm şi pe care îl pierdem astăzi”, arată Daniel Mischie.

Dragoş Petrescu, CEO City Grill, crede că 2020 este un an de sacrificiu pentru ospitalitatea în România, însă cea mai mare provocare în acest moment este să-i convingă pe români să vină în restaurante. “Prin păstrarea regulilor de distanţare, se poate folosi mai puţin de jumătate din capacitatea unei terase, adică mai puţin de 20 la sută din capacitatea unui restaurant. Să sperăm că, după cele două săptămâni, putem să renunţăm la o parte dintre aceste reguli şi să trecem în faza a doua, în care să mărim capacitatea restaurantelor. Dar nu aceasta este provocarea noastră astăzi. E foarte important să transmitem românilor că vom face toate eforturile ca ei să se simtă şi să fie în siguranţă în restaurantele noastre. Business-ul este pe planul doi. Este un an de pierdere sau, în cel mai bun caz, de zero”, spune Dragoș Petrescu.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

În România sunt în jur de 400.000 de angajaţi în industria turistică, iar 12.000 sunt în cele 2.100 de agenţii de turism existente. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, susţine că este o situaţie extrem de gravă şi la nivelul agenţiilor, pentru că în perioada februarie-mai nu au mai fost făcute rezervări.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Asta ne-a afectat extrem de mult, cu atât mai mult cu cât în această perioadă agenţiile de turism, cele organizatoare în special, a trebuit să-şi ţină personalul la muncă pentru a gestiona toate anulările de rezervări şi pentru a face demersurile la companiile aeriene, la partenerii externi, la hoteluri, pentru anularea serviciilor. Estimăm că vor fi în jur de 40-50 de milioane de euro, bani pe care i-au rambursat agenţiile de turism pentru serviciile anulate. În continuare vor fi multe anulări în această perioadă, până se va relua transportul aerian sau nu vor mai fi condiţii de carantinare la întoarcerea in ţară, deşi se mai adaugă nişte zeci de milioane, mai ales că acum începe sezonul turistic. Situaţia este extrem de tristă. Pentru asta ne luptăm în continuare cu guvernanţii să putem să beneficiem de măsuri de sprijin, să ne ajute sa trecem peste această criză”, afirmă Nicolae Demetriade.

În industria hotelieră, pierderile estimate în acest an se vor apropia de un un miliard de euro, avertizează Călin Ile, preşedintele Federaţiei din domeniu. “În industria hotelieră, în martie, aprilie, mai, s-au pierdut circa șase milioane de înnoptări, ceea ce echivalează cu circa 240 milioane de euro pierduţi. Estimările noastre pentru acest an sunt pierderi de 60-65 la sută faţă de 2019. Dacă ştim că anul trecut cifra realizată a fost de 1,4 miliarde euro, ne dăm seama că anul acesta pierderile vor depăşi 900 milioane de euro”, precizează Călin Ile.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share