Piața birourilor din București și din marile orașe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – continuă să se dezvolte. Investitorii locali și străini au în construcție sau în curs de livrare proiecte cu o suprafață de circa 500.000 mp, ce vor fi date în folosință în următoarele 16 luni, potrivit rapoartelor Bucharest Office Market și Office Regional Cities, realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Cea mai activă piață rămâne Bucureștiul, cu proiecte de circa 340.000 mp programate spre livrare până la finalul lui 2021, urmată de Timișoara (80.000 mp), Cluj-Napoca (36.000 mp) și Brașov (25.000). Cei mai activi dezvoltatori din perspectiva suprafețelor ce vor fi livrate în următoarea perioadă sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) și Forte Partners (41.000 mp).
La finalul primului semestru, stocul modern de birouri din București se situa la circa 2,9 milioane mp suprafață închiriabilă, fără a lua în calcul imobilele ocupate direct de proprietari, în timp ce stocul din orașele regionale se apropia de pragul de un milion mp. Cele mai mari piețe sunt Cluj-Napoca (347.000 mp), Timișoara (245.000 mp) și Iași (226.000 mp).
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Coronacriza a influențat semnificativ gradul de utilizare a spațiilor de birouri, deoarece companiile au adoptat diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spațiilor, în condițiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluție pe termen mediu și lung, pentru desfășurarea activității. Rata de neocupare variază de la 10,3 la sută în București, cu valori de 4,7 la sută în Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4 la sută în CBD, la 5,6 la sută în Cluj-Napoca și 5,7 la sută în Brașov.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
“Nevoia de construcții moderne, de calitate, cu o poziționare atractivă, nu va dispărea odată cu pandemia, fie că vorbim de spații de birouri, rezidențiale sau comerciale. Dezvoltatorii, băncile și investitorii înțeleg că vorbim doar de o regândire a modului în care spațiile de birouri vor fi folosite, nu de o lipsă a nevoii de astfel de spații, motiv pentru care activitatea a continuat într-un ritm susținut pe toate șantierele mari, în București și în țară. Un semn al încrederii în potențialul pieței locale de birouri este dat și de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început construcția unor noi proiecte chiar în această perioadă, în București, Timișoara și Iași, băncile continuă să finanțeze acest sector, iar piața tranzacțiilor a rămas activă”, explică Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Chiriile de referință au rămas stabile, la un nivel de 19 euro/ mp/ lună în București, respectiv 15 euro/ mp/ lună în Cluj-Napoca sau Timișoara, după o lungă perioadă în care concurența dintre dezvoltatori a menținut chiriile de pe piața locală la un nivel competitiv cu orașele similare din Europa Centrală și de Est.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajați în peste 60 de țări.