Din rău în mai rău: cum a reușit Guvernul să bulverseze industria IT, prin valul de schimbări în domeniul fiscal

Aplicarea confuză și dezorganizată a legii care transferă contribuțiile de la angajator la angajat și a legii salarizării unitare au dus la o situație care, cel mai probabil, va constitui o mare pierdere pentru economia și reputația României, avertizează conducerea Asociației Române pentru Industria Electronică și Software (ARIES).

Alexandru Borcea, președintele ARIES, atrage atenția că noua ordonanță de urgență, OUG nr. 3 din 8 februarie 2018 – care ar fi trebuit să “repare” problemele apărute în companiile IT&C, după transferul contribuțiilor – creează confuzie și inechitate. “Firmele care s-au conformat implementării OUG nr. 79 din 8 noiembrie 2017 și au adăugat, încă din ianuarie, cele șapte procente necesare pentru ca angajaților lor să nu li se diminueze salariul net de anul trecut (pentru angajații cu scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii), află cu surprindere, prin această nouă ordonanță, că ceilalți colegi de breaslă, care nu au făcut acest lucru, ar putea fi premiați prin nouă ordonanță”, spune Alexandru Borcea (foto).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pe de altă parte, chiar și cei care ar putea beneficia de această ordonanță reclamă că schemele lor de bonificații, până la o anumită sumă, au un efect nesemnificativ în venitul net al angajaților lor. Ținând cont de presiunile legate de inflație, devalorizarea leului și nevoia de renegociere a salariilor, în foarte scurt timp această ordonanță își va pierde efectivitatea în intenție și valoarea, consideră reprezentatul ARIES. Acesta spune că, suplimentar, aceste bâlbe și ezitări creează un sentiment de nesiguranță și neîncredere și în rândul angajaților, ceea ce va încuraja exodul de specialiști în domeniu, foarte râvniți în alte țări, în condițiile în care existau deja probleme mari legate de disponibilitatea resurselor umane din domeniu.

“Industria de IT din România este, poate, singura poveste de succes din ultimii ani în România. Circa 80.000 de programatori au o contribuție la PIB egală deja cu cea din agricultură. Sunt mai multe explicații ale acestui incredibil succes. Poate cea mai semnificativă dintre acestea (în afara celei evidente, legate de profesioniștii din IT și de talentul lor) este ceea ce s-a numit o discriminare pozitivă, adică o scutire de impozitul pe venit a programatorilor, care a transformat România într-o destinație excepțională de outsourcing și nearsourcing și care a permis, în egală măsură, companiilor furnizoare de servicii și soluții IT, să se dezvolte”, afirmă Alexandru Borcea.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share