Elis Pavaje, la 30 de ani: Povestea celei mai mari companii de prefabricate din beton din România, care a pornit la drum cu un utilaj conceput de fondatorul ei, într-un sat din Alba

Cea mai mare și mai longevivă companie de producție din domeniul prefabricatelor din beton, din România, Elis Pavaje aniversează, în 2021, 30 de ani de la înființare.

Povestea Elis Pavaje a început în 1991, ca o mică afacere de familie, ce folosea un utilaj artizanal, realizat de Elisiu Goța pentru producția de pavele. Astăzi, Elis Pavaje reprezintă o echipă formată din peste 550 de angajați care asigură o producție de peste 16.000 mp de pavele pe zi, în patru fabrici, și care au avut ca rezultat o cifră de afaceri de 287,3 milioane de lei în 2020. Conducerea companiei se mândrește cu faptul că 52 dintre angajați au rămas fideli companiei de peste 15 de ani.

De-a lungul anilor, Elis Pavaje a investit în tehnologie, în produse, în materiale informative, pentru a facilita pătrunderea produselor pe piață, a urmărit tendințe și a devenit un brand apreciat pe piața prefabricatelor din beton. “Am reușit să păstrăm valorile cu care am pornit la drum: respectul pentru clienți, angajați și comunitate și atenția pentru menținerea calității. În 1991, eram la început de drum, acum nu suntem nici la jumătate. Mai avem multe de dezvoltat, perfecționat, inovat. Avem încredere în ce am construit împreună și ne dorim ca ambiția și determinarea celor care lucrează în această companie sa rămână un reper și în viitor”, spune Emil Gota, directorul general al companiei.

21 de milioane mp cu pavele și 20 milioane de metri liniari de borduri

“În cei 30 de ani, am căutat să oferim o soluție viabilă pentru amenajările exterioare și credem că am reușit. Până în acest an am avut peste 150.000 de lucrări realizate cu 21 de milioane mp cu pavele Elis Pavaje și peste 20 milioane de metri liniari de borduri. În timp, ne-am dezvoltat expertiza și am trecut de la producția de prefabricate din beton la producția de piatră cubică și de la montajul pavelelor și bordurilor la lucrări de antrepriză generală în amenajări exterioare”, explică Vasile Goța, director executiv Elis Pavaje.

30 de momente importante din evoluția companiei:

 • 1990. Ideea care a stat la baza întemeierii firmei a apărut în Germania, în 1990, când, la invitația prietenilor, soții Elisiu si Sâmza Goța s-au dus să vadă cum şi ce se lucrează în “lumea liberă”. De acolo s-au întors cu o bucată de pavea care avea sa însemne viitorul familiei Goța și apoi, al companiei Elis Pavaje.
 • 1991. Afacerea a fost demarată de soții Goța, care au pornit cu o producție de șase mp/zi, realizată pe un utilaj artizanal, conceput de Elisiu Goța.
 • 1993. Primul contract important: sediul BCR Deva, de 1.300 mp. Lucrarea este și azi în stare foarte bună, motiv pentru care pavelele nu au fost înlocuite nici până acum.
 • 1995. Dacă la început angajații firmei erau chiar membrii familiei Goța, din acest an s-au făcut angajări. Dan Ioan este cel mai vechi angajat și este prezent și astăzi în firmă.
 • 1995. Achiziția primei mașini moderne de producere a pavelelor și bordurilor, din Italia, cu o capacitate de 50 mp/ schimb.
 • 1999. Prima hală de producție (Petrești Alba), de 1.300 mp. Compania a achiziționat un utilaj pentru producerea pavelelor și bordurilor din Italia și și-a dublat capacitatea de producție.
 • 2001. O nouă serie de investiții semnificative: o stație de betoane din Italia și o nouă mașină pentru producția pavelelor și bordurilor din Germania, ce a permis o nouă dublare a volumelor și o creștere a calității produselor.
 • 2003. Achiziția unui nou utilaj pentru producția pavelelor și bordurilor, din Germania. Din Ungaria sunt achiziționate zece modele noi de matrițe de pavele, care cresc varietatea produselor oferite clienților.
 • 2003. Marca Elis Pavaje este înregistrată la OSIM. Cu excepția unor mici stilizări, a rămas neschimbată și a devenit un brand ușor de recunoscut pe piață.
 • 2005. Este achiziționată o linie tehnologică de produs pavele ce are încorporată o tehnologie de ultimă oră, cu o producție automatizată pentru producerea pavelelor și bordurilor (1.000 mp/ schimb).
 • 2006. Compania trece la distribuție națională după ce este înființată rețeaua de distribuție formată dintr-un director de vânzări și șase reprezentanți vânzări regionali.
 • 2006. Achiziția primei stații de beton marfă pentru construcții, la Petrești.
 • 2007. Este demarată construcția unei noi fabrici de pavele, în Stoenești, jud. Prahova. Fabrica a început să producă din vara lui 2008, cu capacitate de 4.500 mp de pavele pe zi.
 • 2008. Investiția într-o amplă campanie de imagine, în urma căreia numele Elis a devenit binecunoscut.
 • 2009. Elisiu Goța predă ștafeta conducerii companiei celor doi fii ai săi: Emil și Vasile. Emil preia funcția de director general, iar Vasile devine director executiv.
 • 2009. Elis Pavaje devine primul producător de blocheți din Romania, în urma unei investiții de 200.000 euro și achiziționării licenței de producție de la Keystone, SUA.
 • 2010. Compania cumpără 140 de biciclete pentru angajații care veneau la fabrică din zonele limitrofe localității Petrești. Unele au fost bine păstrate și se folosesc și azi.
 • 2014. Are loc o acțiune de amploare de împădurire a 12.000 mp, în parcul Arini, împreună cu membrii Tășuleasa Social și elevi ai Liceului Lucian Blaga din Sebeș. Parcul Arini a fost selectat pentru acțiunea de reîmpădurire deoarece, după defrișarea zonei, nu a fost gândită o acțiune de reîmpădurire, ceea ce ar fi avut un impact negativ asupra comunității. Este singurul spațiu verde cu o suprafață mare din zonă.
 • 2015. Investiția într-un utilaj pentru producția elementelor de canalizare din beton.
 • 2016. Este demarată construcția unei fabrici în în Secuienii Noi, jud. Neamț, cu o linie automatizată de producție cu capacitate de 5.000 mp de pavele pe zi și linie de producție pentru elemente pentru cămine și tuburi din beton.
 • 2016. Compania își diversifică serviciile și prea lucrări integrale de infrastructură, de la terasamente și canalizare până la asfaltare, prin departamentul propriu de execuție și montaj.
 • 2017. Deschiderea celui mai mare showroom de pavele și produse din beton vibropresat, de circa 3.000 mp, la sediul din Stoenești.
 • 2017. Achiziția unei stații de asfalt la Oarda, jud Alba.
 • 2018. Este finalizată achiziția fabricii de prefabricate de beton din Vințu de Jos, de la Fruhwald AG.
 • 2018. Achiziția unei linii de producție de la compania Prefabricate Vest, ce se instalează pe platforma fabricii de la Vințu de Jos.
 • 2018. Achiziția unei secții de producție de piatră cubică, de la Almașu Mare, care livrează repere (piatra cubică și borduri) cu fețe splitate și antichizate, pe mai multe dimensiuni.
 • 2019. Se redeschide fabrica Vințu de Jos, după finalizarea procesului de retehnologizare, refacerea platformelor de producție și a halelor de depozitare.
 • 2020. Elis Pavaje își extinde oferta cu o nouă categorie de produse: plăcile ceramice de exterior, Meissen Solid (produse ale grupului Cersanit), pentru care este unic distribuitor în România.
 • 2020. Compania își menține poziția de lider pe piața prefabricatelor din beton vibropresat și ajunge la cea mai mare cotă de piață, de peste 25 la sută (conform studiului Neomar Consulting 2021).
 • 2021. Elis Pavaje investește în campania “Pășește cu încredere în școală”, ce vizează reamenajarea a cel puțin cinci curți de școli din mediul rural. Primele două au fost amenajate în Argeș.

DESPRE ELIS PAVAJE

Înfiinţată în 1991, în Petreşti (Alba), oferă un sistem complet de produse şi servicii și acoperă toate etapele procesului de amenajare, de la producţie prefabricate din beton vibropresat, consultanţă și proiectare, până la transport, montaj și întreţinere pavaj. Are patru unităţi de producţie, cu o capacitate de circa 20.000 mp pavaj/ zi. Produsele sunt disponibile în reţelele de bricolaj, într-o reţea vastă de distribuitori şi în showroom-urile proprii din Petreşti (Alba), Stoeneşti (Prahova), Secuienii Noi (Neamt), Vințu de Jos (Alba).

Articolul anterior

E.ON România va avea un nou CEO, din august

Articolul următor

Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboți software inteligenți pentru digitalizarea și automatizarea activității

Articole din aceeași categorie
Total
2
Share