Europa va plăti mai puțin decât SUA pentru vaccinul anti-COVID, dezvoltat de Pfizer

ACORD. Blocul comunitar va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin. / Foto: Gustavo Fring

Uniunea Europeană a încheiat un acord ce îi permite să plătească mai puţin decât SUA pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer, a anunțat un oficial european.

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, ele vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Acest contract survine după ce, luni, grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat că vaccinul său experimental, dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, are o eficienţă de peste 90 la sută în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3, informează Agerpres.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Potrivit unui înalt oficial UE, implicat în discuţiile cu producătorii vaccinului, blocul comunitar va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin. Preţul reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. Acelaşi oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de zece dolari, însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord ce va fi negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.

În iunie, Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, a acordat un împrumut de 100 milioane de euro firmei germane BioNTech pentru dezvoltarea şi producţia unui vaccin împotriva COVID-19, împrumut ce a fost urmat, în septembrie, de o altă finanţare de 375 milioane de euro de la ministerul german al Cercetării. Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vacinuri cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson, şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Potrivit acordurilor convenite de UE cu producătorii de vaccinuri, blocul comunitar oferă companiilor un avans iniţial non-returnabil în schimbul dreptului de a-şi rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea cumpăra la un preţ convenit în avans, dacă vaccinul va fi certificat că este eficient şi sigur de către Agenţia europeană de reglementare în domeniul medicamentelor. Comisia Europeană nu a dezvăluit care este avansul iniţial pe care l-a plătit firmelor Pfizer şi BioNTech.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share