Femeile de serviciu și șoferii care lucrează la Parlament primesc pensii speciale

Președintele Inițiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, atrage atenția că problema pensiilor speciale este și mai complicată decât a fost prezentată până în prezent, cu încă două anomalii.

“Nu ajunge că parlamentarii, funcționarii publici și magistrații au pensii speciale, stabilite prin legi speciale, dar aceste legi au fost atât de prost scrise și cu rea-intenție, încât pensia specială de parlamentar se cumulează cu pensia specială de funcționar public (și nu sunt chiar puțini), iar pensia specială de parlamentar se cumulează cu pensia specială de magistrat (iar în acest caz, pentru aceiași ani de vechime, se iau adeseori pensii speciale din ambele fonduri)”, susține Andreea Paul (foto). Erorile s-au făcut în 2015, prin Legea 215 și Legea 130.

Pe de altă parte, “dintre cei 691 de angajați parlamentari, care primesc pensii speciale, să nu rămâneți vă rog paralizați mental, dar femeile de serviciu și șoferii care au lucrat sau lucrează la Parlament primesc pensii speciale, mai mari decât pensiile unui profesor sau medic. Nu că nu aș avea respectul profesional cuvenit pentru ei, din contră, sunt absolut necesari pentru buna funcționare instituțională, dar nu are ce căuta pensia specială doar pentru privilegiul de a fi lucrat pentru isntituția parlamentară, față de oricare altă femeie de serviciu sau șofer din alte instituții publice sau societăți private. Mai grav, și în această instituție publică activează persoane care s-au pensionat și primesc în continuare, pe lângă pensia specială, și salariu. Încă o chestiune <specială>: funcționarii publici parlamentari (la care se includ prin adiție și șoferii, personalul de serviciu) beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65, cum e în sistemul public, așadar, un drept cu cinci ani înaintea celorlalți”.

Datele INACO arată că, în iunie 2017, 8.615 persoane primeau, pe lângă drepturile cuvenite din cotizațiile proprii la fondul public de pensii (BASS), de 18,7 milioane lei, și o subvenție specială de la stat (BS), de 54,8 milioane. Așa se face că pensiile medii speciale ale acestor civili sunt între 3.432 de lei/lună (în cazul funcționarului public și parlamentar) și 10.863 de lei (pentru aviația civilă). “Știți ce înseamnă subvenția de 54 de milioane lei, de la bugetul de stat, pentru cele 8.000 de persoane speciale și ceva? Peste o treime din subvenția acordată de la bugetul de stat pentru indemnizațiile sociale pentru un milion de pensionari (214.000 agricultori și 795.000 de asigurări sociale de stat), conform calculelor mele, pe baza datelor oficiale făcute publice de Casa Națională de Pensii, la rubrica statistici aferente plății pensiilor pentru iunie 2017”, precizează Andreea Paul.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share