București, pe locul 181 în topul celor mai scumpe orașe pentru expați

Raportat la orașele din țările vecine, prezente în studiul anual Cost of Living, realizat de Mercer, Capitala României este mai ieftină decât Budapesta (176) și Kiev (163) și mai scumpă decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Studiul identifică orașele din Asia și Europa – în special Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) – ca fiind în topul celor mai scumpe destinații pentru expați. Din perspectiva costurilor cu bunurile și siguranța, Luanda (1), capitala Angolei, ocupă prima poziție. Alte orașe ce apar în Top 10 sunt Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10). Cele mai puțin costisitoare orașe sunt Tunis (209), Bishkek (208) și Skopje (206). București ocupă poziția 181, imediat după Varșovia, în scădere cu nouă poziții față de topul celor mai scumpe orașe din 2016. Față de orașele din țările vecine, București este mai ieftin decât Budapesta (176) și Kiev (163), și mai scump decât Sofia (184) și Belgrad (198).

Zurich, cel mai costisitor oraș european

Doar trei dintre orașele europene au rămas în topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Zurich (4) este cel mai costisitor oraș european din listă, urmat de Geneva (7) și Berna (10). Moscova (14) și Sankt Petersburg (36) au urcat 53, respectiv 116 poziții, față de pozițiile ocupate anul trecut, în principal datorită aprecierii rublei față de dolar și costurilor cu bunurile și serviciile. În același timp, Londra (30), Aberdeen (146) și Birmingham (147) au scăzut 13, 61, respectiv 51 poziții, după deprecierea lirei față de dolar, în urma votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât patru poziții, de pe locul 24 până pe 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziții față de anul trecut. Paris a coborât 18 poziții, până pe locul 62.

Și alte orașe din Europa de Vest au căzut în clasament, în principal din cauza deprecierii monedei europene în raport cu dolarul. Viena (78) și Roma (80) au scăzut cu 24, respectiv 22 de poziții. Și orașele din Germania, München (98), Frankfurt (117) și Berlin (120), au consemnat coborâri semnificative în top. Scăderi similare au fost înregistrate și de Düsseldorf (122) și Hamburg (125). “În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, euro s-a depreciat în fața dolarului, aspect ce a determinat ca cele mai multe orașe să coboare în clasament”, explică Nathalie Constantin-Métral, responsabil cu realizarea studiului Mercer. Ca rezultat al deprecierii euro, unele orașe din Europa Centrală și de Est, precum Praga (132) și Budapesta (176), au coborât în clasament, în timp ce Minsk (200) și Kiev (163) au urcat patru, respectiv 13 poziții, deși condițiile locale s-au menținut stabile.

Cost of Living Survey, realizat pentru al 23-lea an de Mercer, concluzionează că instabilitatea pieței imobiliare, alături de inflația bunurilor și serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de business la nivel global. “Globalizarea piețelor este accentuată de multe companii care își transferă angajații în diferite țări. Avantajele pentru relocarea angajaților sunt multiple atât pentru activități pe termen lung dar și pe termen scurt: dezvoltarea carierei prin transferul de experiență, dezvoltarea abilităților și realocarea resurselor”, afirmă Ilya Bonic, President, Talent Business, Mercer.

Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii realizate la nivel global și este menit să sprijine companiile și autoritățile să fundamenteze beneficiile pentru angajații expați. Toate orașele sunt comparate cu New York, utilizat drept reper, iar evoluțiile sunt raportate la dolar. Studiul cuprinde 209 orașe de pe cinci continente și evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse/servicii în fiecare dintre locații, inclusiv chirie, transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri și divertisment. “Sprijinim companiile, printr-o evaluare unitară, să-și îmbunătățească strategiile de mobilitate, în condițiile în care, în trecut, mobilitatea, managementul talentelor și compensațiile erau gestionate separat. Companiile din România au acces, prin intermediul Mercer Marsh Benefits, la resurse, studii și consultanță de specialitate. Beneficiile acordate angajaților trebuie să fie competitive, fundamentate pe costuri reale și, mai ales, pe expertiză”, declară Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania.

DESPRE MERCER

Este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere, prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits, prin intermediul căruia clienții au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări și operațiuni în mai mult de 130 de țări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies, o echipă globală de companii de servicii profesionale, ce oferă clienţilor recomandări şi soluţii în materie de riscuri, strategii şi capital. Cu peste 57.000 de angajaţi şi venituri anuale de peste 13 miliarde de dolari, Marsh & McLennan Companies este societatea mamă a Marsh, lider global în brokerajul  în asigurări și consultanței de risc, Guy Carpenter, lider specialist in risc si reasigurari si Oliver Wyman, lider consultant de management. Mercer oferă consultanță și date pentru managementul recompensării angajaților expatriați, și lucrează cu companii multinaționale și autorități din întreaga lume.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share