Fiscul vrea să controleze 150.000 de firme, până la sfârșitul anului

Foto: sfin.ro

Din 1 august, ANAF a demarat o amplă acțiune de control, “în vederea combaterii evaziunii fiscale și pentru creșterea conformării la declarare a obligațiilor fiscale”. 

În această campanie este vizată, în principal, zona București-Ilfov, iar efectivele ANAF au fost suplimentate cu 200 de inspectori. În acest an, vor fi desfășurate 150.000 de controale care au această tematică de control. 

Potrivit ANAF, controalele sunt efectuate în baza analizelor de risc și vor pune accent pe prevenție și îndrumare. “Ele vor determina identificarea în timp real a erorilor, care, dacă sunt remediate în timp util, vor determina plata unor obligații fiscale accesorii mai mici, în comparație cu cele rezultate în urma unei inspecții fiscale generale. Contribuabilii au posibilitatea de a-și corecta declarațiile și de a se conforma la plata obligațiilor, potrivit legii”. În cazul în care refuză să se conformeze sau sunt constatate abateri semnificative, ei vor face obiectul unor investigații suplimentare. 

Controalele vizează, în principal, domeniile alimentație publică, construcții, transport, comerț, dar si combaterea muncii la negru, împreună cu Inspecția Muncii, fără însa a se limita la acestea. Inspectorii antifraudă vor verifica inclusiv modul în care contribuabilii respectă obligația legală privind dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic. 

Ministerul Finanțelor a propus, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017. Proiectul este publicat pe mfinante.ro. 

Fiscul le reamintește contribuabililor că, în cazul în care se află în dificultate generată de lipsa temporară a disponibilităților bănești, au posibilitatea de a solicita organului fiscal eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale. “Totodată, prin Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale, au fost prevăzute măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazate pe un plan de restructurare, plată eșalonată, monitorizare și supraveghere fiscală, pe perioada înlesnirilor. Același act normativ prevede și anularea accesoriilor aferente debitelor înregistrate la 31.12.2018 și care sunt sub un milion de lei, în cazul în care sunt achitate obligațiile fiscale principale, până la 15 decembrie 2019”. 

La adresa de email presa@anaf.ro, contribuabilii pot transmite propuneri si sugestii sau își pot exprima opinia cu privire la acțiunea de verificare la care au fost parte, astfel încât conducerea instituției să aibă cunoștință de eventualele probleme cu care contribuabiliii s-au confruntat, pe parcursul verificărilor. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share