Florin Godean (Adecco România): Ar trebui să ne pregătim pentru o nouă criză a candidaților

În primele cinci luni ale anului, Adecco România, liderul și cel mai mare jucător de pe piața locală a resurselor umane, a înregistrat o creștere de 100 la sută a numărului de candidaturi pentru posturile disponibile, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Față de aceeași perioadă din 2019, creșterea este de 170 la sută. În paralel, numărul solicitărilor pentru proiecte de recrutare a depășit, în primele cinci luni ale anului, întreaga valoare a solicitărilor pentru tot anul 2020.

“Până de curând, am comparat 2021 cu 2020 doar pentru ianuarie, februarie și martie. Din 2020, acestea au fost lunile care nu au fost afectate de pandemie. Din martie, am fost nevoiți să privim ca referință anul 2019, când efectele pandemiei erau inexistente. 2019 a fost considerat de mulți anul angajatului în piața muncii. Candidații se găseau foarte greu și proiectele de recrutare erau adesea dificil de implementat.

Comparând însă datele din primele cinci luni ale anului cu ultimii doi ani, vedem că ne confruntăm cu o nouă realitate. Nu putem spune că ne-am întors în timp, ci mai degrabă că piața muncii trece printr-o perioadă de reconversie. Avem de-a face cu un număr mare de candidaturi, simultan cu creșterea numărului de proiecte de recrutare. Asemenea potrivire între cerere și ofertă nu am mai întâlnit în ultimii 20 de ani”, explică Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Florin Godean, Country Manager @ Adecco România.

Potrivit acestuia, până la finalul anului, vom vedea schimbări în efectivele de angajați din unele sectoare. “Putem spune că pandemia a dat mult de gândit angajaților și că se reprofilează spre sectoare mai stabile. De asemenea, nevoia de angajați este mai mare ca în 2019, cu volume crescute în toate sectoarele, și ar trebui să ne pregătim pentru o nouă criză a candidaților”.

Recuperarea economică a României din 2021 a fost estimată de Fondul Monetar Internațional la șase la sută din PIB. România are, alături de Turcia și Spania, cea mai mare recuperare economică prognozată din Europa. Inflația globală este în creștere și efectele ei vor fi resimțite și în România. Efectele acestei relansări economice sunt accentuate de optimismul dat de campania de vaccinare anti-covid, care are efecte palpabile în rândul populației. Consumul este în creștere, iar acest lucru influențează nevoia de angajați din piața muncii, este concluzia specialiștilor Adecco România.

DESPRE ADECCO

Este liderul și cel mai mare jucător de pe piața resurselor umane din România. Gestionează peste 4.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Grupul Adecco este cea mai importantă companie mondială de consultanță și soluții în domeniul talentelor. Operează în 60 de țări, are 30.000 de angajați și a fost clasat constant printre cele mai bune locuri de muncă din lume de către Great Place to Work. O companie Fortune Global 500, Adecco Group AG are sediul în Zurich (Elveția) și este listat la SIX Swiss Exchange. Grupul este alimentat de trei unități de afaceri globale: Adecco, Talent Solutions și Modis.

Articolul anterior

O treime dintre angajați nu sunt convinși că vor să revină la birou. Un sfert ar continua să lucreze remote

Articolul următor

Americanii de la Kimball Electronics plănuiesc să dubleze capacitatea de producție a fabricii din România, în următorii trei ani

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share