Florin Mureșan (Miele): “Cred în transparență, implicarea echipei în luarea deciziilor, comunicare deschisă și feedback constant”

În urmă cu un an, când a preluat postul de director general al fabricii Miele din Brașov, Florin Mureșan se aștepta la provocările obișnuite ale unui nou început – un job nou, alături de o echipă nouă, într-un alt oraș.

Pandemia i-a accelerat, însă, procesul de adaptare în noul rol. Alături de echipa sa, a trebuit să găsească soluții pentru a depăși “turbulențele” noii realității. Misiune îndeplinită, din moment ce impactul coronacrizei asupra angajaților și asupra activității companiei a fost minim, business-ul a crescut, față de 2019, iar compania a continuat să facă recrutări.     

AngajatorulMeu.ro: Primul an la conducerea Miele Brașov – cum vă simțiți?

FLORIN MUREȘAN: Mă simt energic și încrezător. Însă, dacă ar fi să descriu anul 2020 într-un singur cuvânt, acesta ar fi ”provocator”. A fost provocator atât în plan personal – pentru a prelua acest post, m-am mutat împreună cu familia din Timișoara în Brașov și a trebuit să ne adaptăm rapid, să descoperim Brașovul și împrejurimile – cât și în plan profesional. Anul 2020 nu a fost un an liniștit, nu am avut parte de o adaptare clasică, treptată, ci a fost necesar să mă integrez rapid în echipa Miele și, dat fiind contextul social și economic, să luăm împreună cele mai bune decizii pentru companie și pentru noi, toți angajații.

Ați preluat conducerea companiei în martie 2020, în plină pandemie – cum a fost acest prim an?

A fost o perioadă atipică, cu multă incertitudine, dar peste care am trecut cu bine. Focusul nostru a fost sănătatea angajaților, iar măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente. Astfel, impactul pandemiei asupra angajaților și asupra activității companiei a fost minim. Nici în perioada stării de urgență, nici ulterior, nu a trebuit să oprim activitatea de producție și dezvoltare, ci, mai mult decât atât, ne-am dezvoltat și am făcut angajări. 

Cum ați descrie echipa pe care ați găsit-o în Miele Brașov?

Echipa pe care am găsit-o este o echipă de profesioniști, o echipă stabilă, cu colegi pasionați de ceea ce fac. M-au susținut încă din primele zile și mi-au acordat încrederea lor. Le mulțumesc și pe acestă cale tuturor pentru tot acest suport. 

Care este stilul dvs. de leadership?

Principalele caracteristici ale stilului meu de conducere sunt:

  • transparență – aceasta stă la baza încrederii într-o echipă și este unul dintre principiile mele de bază;
  • implicarea echipei în luarea deciziilor –  consider că, în acest fel, putem beneficia de suport reciproc și crește dedicarea și motivația membrilor echipei;
  • comunicare deschisă și feedback constant – fără de care nu poți să te dezvolți, să perseverezi, să devii mai bun.

Cum vă implicați în prezent în dezvoltarea echipei?

Îmi place să spun că, în business, “oamenii fac diferența”. De aceea, un business nu se poate dezvolta fără dezvoltarea oamenilor.

Deși a fost un an cu restricții și multe provocări, nu ne-am oprit din procesul de dezvoltare continuă a angajaților și am găsit soluții inovatoare pentru asta, prin acces la programe online sau programe de tip gamificare. Ele au permis conectarea și implicarea întregii echipe, recunoscute și apreciate atât de colegii noștri, cât și în  exterior (de exemplu, programul “VRunners Fn+F5”, premiat la Gala Premiilor de Excelență în Resurse Umane 2021, la categoria Formarea și Dezvoltarea oamenilor). De asemenea, am continuat și am implementat programe tehnice, training-uri pentru dezvoltarea competențelor de nișă, atât online, cât și în format fizic, în măsura în care a fost posibilă interacțiunea, cu respectarea măsurilor de protecție adecvate. Ne bucurăm că am putut derula programele de dezvoltare prevăzute înainte de pandemie.

Care au fost rezultatele fabricii Miele Brașov în 2020?

Contrar turbulențelor datorate pandemiei, am încheiat anul cu o creștere de peste zece la sută față de 2019. Atât domeniul de activitate, cât și brand-ul nostru puternic, care are la bază o gamă variată de produse de înaltă calitate (premium) ne-au ajutat să obținem aceste rezultate. Dacă, în alte domenii, pandemia a dus la oprirea activității și la disponibilizări, noi am crescut echipa din Brașov, iar în unele arii – ca Dezvoltare Software și Hardware – creșterea a fost de 50 la sută.

Care sunt principalele direcții vizate de strategia de business a companiei, în perioada imediat următoare?

Preocuparea noastră principală, în perioada următoare, rămâne sănătatea angajaților noștri. Precum celelalte companii din industrie, și noi lucrăm în mod suținut pentru pentru a avea continuitate în lanțul de aprovizionare și încercăm să găsim soluții pentru a preveni întreruperile datorate crizei globale a semiconductorilor. Până acum, nu am fost impactați de această criză, dar, din cauza situației incerte la nivel mondial, vom monitoriza îndeaproape acest aspect și sperăm să evităm întreruperile în aria de producție.

Și digitalizarea și automatizarea rămân aspecte importante pentru noi, în perioada următoare. În această direcție, avem mai multe proiecte planificate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dar și proiecte deja în derulare.

Aveți planuri de dezvoltare pentru Miele Brașov în 2021?

În acord cu rezultate obținute și cu creșterea cifrei de afaceri de la an la an, pentru 2021 este prevăzută și aprobată în buget o investiție de patru milioane de euro pentru echipamente de producție. Aceste echipamente vor ajuta la creșterea capacității de producție din a doua parte a anului. Tot în acest an, în continuarea planurilor de dezvoltare pe termen mediu și lung ale companiei, vom demara procedurile pentru construcția unei noi hale de producție cu spații aferente de birouri. Termenul propus de finalizare este sfârșitul anului 2023.

O creștere constantă există și în aria de Dezvoltare Software și Hardware, iar planul nostru, pentru următorii doi ani, este să avem o echipă de peste 100 de specialiști în Miele Brașov.

Miele Brașov are proiecte sustenabile de creștere în perioada următoare, proiecte solide, ce vor crea noi oportunități de dezvoltare, atât pentru angajații Miele, cât și pentru pentru comunitatea noastră. Vă vom ține la curent cu aceste proiecte.

Absolvent al Universității din Oradea, Florin Mureșan a lucrat, peste 12 ani, la Celestica, în Oradea. În ianuarie 2018, a devenit director de operațiuni la Wittronic EMS, în Timișoara, pentru ca în luna iunie a aceluiași an să fie numit manager al fabricii din Timișoara. Din martie 2020, conduce business-ul Miele în Brașov.

Miele – Premium brand de peste 120 de ani

Compania este prezentă în România, la Brașov, cu o fabrică de producție și un departament de Dezvoltare Software & Hardware. Aria de producție asigură necesarul de componente electronice și subansambluri pentru unitățile de control ale aparatelor electrocasnice inteligente Miele. În departamentul de Dezvoltare Software sunt realizate programe software pentru o gamă variată de electrocasnice și produse profesionale Miele.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share