Gemenii care au dus Brașovul în marile muzee ale lumii

Foto: Alistair Overbruck

Gert şi Uwe Tobias, doi artişti gemeni, născuţi la Braşov, în 1973, şi stabiliţi în Köln, în Germania, au devenit foarte populari în întreaga lume.

De când au intrat în vizorul colecţionarilor, au avut expoziţii în mai toate marile muzee ale lumii – de la New York la Tokio, de la Berlin la Londra și de la Atena la Viena. “Americanii vorbesc despre un adevărat fenomen, pe care cei doi fraţi îl marchează în arta contemporană. Gert şi Uwe, tot mai prezenţi în presa internaţională, formează un duo artistic fascinant, care transpune la nivel vizual o lume halucinantă. Arta gemenilor Tobias comportă influenţe din folclorul est-european şi din arta abstractă rusească de la începutul secolului al XX-lea”, scrie Artmark.

Frații Tobias trăiesc în Germania de când aveau 12 ani. Au studiat la Universitatea de Artă din Braunschweig, între 1998 și 2002. Omul care le-a schimbat viața se numește Walter Dahn, unul dintre liderii mișcării “Tinerețe sălbatică”, extrem de populară în Germania, în anii 1980. El le-a devenit mentor și le-a influențat decisiv carierele. Gert și Uwe sunt cunoscuți pentru printurile lor pe lemn, dar și pentru sculpturile și desenele pentru care folosesc mașini de scris ori acuarele. Cele mai multe lucrări sunt inspirate de moștenirea lor românească și de legendele asociate cu această zonă, precum povestea lui Dracula, și au intrigat criticii prin îmbinarea unor elemente de design grafic contemporan, imagini horror și artă abstractă.

Gert și Uwe Tobias au uimit lumea și prin tehnica lor de a imprima pe lemn și prin dimensiunea lucrărilor pe care le-au expus în ultimii ani: în loc să folosească un singur bloc de lemn, mai mare, pe care să imprime imagini, cei doi frați preferă bucățile mai mici și își folosesc propria greutate corporală, mai degrabă decât rolele, pentru a-și desăvârși lucrările. Printurile mai mici sunt apoi combinate pentru a compune o imagine – de multe ori – uriașă.

Anul acesta, lucrările celor doi au fost expuse la Bruxelles și Milano. În 2016, au fost vedetele unor expoziții organizate la Köln, Miami, New York, Londra și Basel.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share