“Ghosting” în România: Trei sferturi dintre salariați ar renunța la noul job fără să anunțe angajatorul

După ce 87 la sută dintre candidați au declarat recent că li s-a întâmplat să meargă la interviuri care păreau promițătoare, dar în urma cărora nu au mai primit niciun semn de la recrutor, platforma de recrutare BestJobs a vrut să descopere și realitatea din cealaltă tabără, a celor care ar renunța la un job început de curând fără să mai răspundă la telefon.

Un sondaj-fulger realizat de BestJobs scoate în evidență motivele pentru care salariații și-ar supune noii angajatori fenomenului de “ghosting”. 27 la sută dintre respondenți nu văd necesar un asemenea comportament și consideră că plecarea trebuie anunțată indiferent de motivul ce a dus la această decizie. Tot ei consideră că ar fi imatur să nu anunți, cu atât mai mult cu cât din discuția cu angajatorul poate reieși feedback valoros și constructiv pentru ambele părți.

73 la sută dintre candidați ar renunța la job în perioada de probă fără să anunțe angajatorul, dacă ar întâmpina situații pe care le consideră neplăcute, deși procesul de schimbare a jobului poate dura până la șase săptămâni pentru angajații white collar și chiar până la șase luni în cazul celor din categoria gold collar, conform studiului realizat de D&D Research pentru BestJobs. 

Dintre ei, 27 la sută consideră imorală impunerea vaccinării și ar părăsi jobul fără păreri de rău. Chiar dacă proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă este în dezbatere și nu a fost încă luată o decizie, o bună parte dintre candidați își arată îngrijorarea cu privire la acest scenariu. La polul opus, doar unu la sută dintre respondenți s-ar simți îndreptățiți să renunțe la un job nou dacă descoperă despre colectiv că este majoritar împotriva vaccinării.

54 la sută dintre susținătorii deciziei de a părăsi un job în perioada de probă fără a notifica angajatorul enumeră printre motivele ce ar justifica un asemenea comportament lipsa de profesionalism a colegilor sau a superiorilor, neconcordanța între condițiile discutate la interviu și realitatea din activitatea de zi cu zi, încălcarea condițiilor obișnuite de muncă prin nerespectarea programului sau a gradului de dificultate a jobului, întârzierea plății salariului.

Un alt motiv pentru care angajații ar renunța la un job nou fără să mai privească în urmă ar fi dobândirea unei moșteniri sau câștigul la loterie, în unele cazuri chiar fără a juca un bilet, așa cum declară, plini de speranțe, alți 17 la sută dintre candidații care au răspuns la sondajul realizat de BestJobs.

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Găzduiește peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 30.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share