GlaxoSmithKline reia plăţile pentru medicii care îi promovează medicamentele

Gigantul farma GlaxoSmithKline va relua plăţile pentru medicii care îi promovează medicamentele, în circumstanţe limitate, după o pauză de cinci ani.

Potrivit news.ro, angajamentul făcut în 2013 de GSK, de a opri plăţile către medici, a marcat o premieră pentru industria farmaceutică. Dar alţi producători de medicamente nu au urmat exemplul GSK, care a fost dezavantajată concurenţial. Producătorii de medicamente folosesc de mult timp liderii de opinie pentru a promova avantajele produselor lor altor medici, iar decizia de a abandona această strategie a fost pusă sub semnul întrebării de un număr de analişti.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Noua politică a GSK, de a colabora cu profesionişti din domeniul sănătăţii, va permite efectuarea de plăţi către experţi globali care vorbesc despre ştiinţa ce stă la baza unor medicamente noi. “Aceste schimbări sunt făcute pentru un număr selectat de produse inovatoare, într-un număr limitat de ţări, şi se aplică pentru perioade limitate de timp din ciclul de viaţă al unui produs”, a anunţat producătorul de medicamente. Plăţile în cadrul acestor aranjamente vor fi semnificativ mai mici faţă de nivelurile anterioare anului 2013, susțin persoane apropiate companiei.

“Potrivit Codului nostru deontologic, activităţile de promovare în vederea punerii pe piaţă a unor medicamente de la firme pot fi făcute de medici, cu condiţia ca ei să declare interesul pe care îl au, suma primită. La rândul ei, firma de medicamente este obligată să declare toate plăţile pe care le-a făcut către medici. Condiţia este transparenţa absolută. Nu se poate face dovada că, după ce medicul a conlucrat cu firma, ulterior acestei colaborări, a scris cu predilecţie sau doar acele medicamente pe care le-a promovat. Medicul este liber în prescripţia sa, dar nu ar trebui să fie influenţat de o colaborare cu o anumită firmă de medicamente”, a explicat, pentru Adevărul, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

GSK a interzis plăţile către medici în 2013, pe fondul unei investigaţii referitoare la darea de mită în China, ce a avut ca rezultat aplicarea unei amenzi-record. Măsura a făcut parte din eforturile fostului directorul general, Andrew Witty, de a îmbunătăţi reputaţia companiei.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share