Google nu are de gând să concedieze oameni în România. “Giganții” tech au dificultăţi în a face restructurări de personal în Europa

După ce au anunţat cele mai mari disponibilizări din istoria lor, marile companii americane din sectorul tehnologiei descoperă acum cât de dificil este să faci restructurări de personal în Europa, transmite Bloomberg.

În SUA, companiile pot anunţa restructurări de amploare şi să concedieze sute dacă nu mii de angajaţi în câteva luni şi multe companii au şi făcut asta. În Europa, concedierile în masă anunţate de companiile de tehnologie s-au blocat din cauza prevederilor din codul muncii, ce fac practic imposibile concedierile fără consultările prealabile cu organismele care protejează drepturile angajaţilor. Această situaţie lasă în incertitudine mai multe mii de angajaţi din sectorul tech, care nu sunt siguri dacă vor fi sau nu afectaţi de negocierile care se pot prelungi la infinit.

În Franţa, Alphabet Inc., firma-mamă a Google, poartă discuţii pentru reducerea numărului de salariaţi prin plecări voluntare şi oferă salarii compensatorii în speranţa că vor fi suficient de atractive să-i convingă pe angajaţi să părăsească firma, declară surse din apropierea acestui dosar. La rândul său, Amazon a încercat să convingă mai mulţi senior manageri să demisioneze prin oferirea a 12 salarii compensatorii şi a permis angajaţilor care vor pleca să-şi primească recompensele în acţiuni sub formă de bonusuri.

În Franţa şi Germania, unde legislaţia muncii se numără printre cele mai puternice din UE, Google poartă negocierile cu comitetele de întreprindere, entităţi în care reprezentanţii angajaţilor negociază cu echipele manageriale chestiunile legate de forţa de muncă. Companiile sunt obligate să negocieze cu aceste comitete de întreprindere înainte de a recurge la concedieri – un proces deseori îndelungat, ce include strângerea de informaţii, negocieri şi posibilitatea unui recurs, notează Agerpres.

Din cauza acestor cerinţe, sucursalele Google din Germania şi Franţa vor fi printre ultimele locaţii afectate de restructurări, dacă se va ajunge până la urmă în această situaţie.

Google recunoaște că poartă negocieri cu comitetele de întreprindere, dar susține că nu are de gând să implementeze concedieri în România, Grecia sau Austria. “Am lucrat cu atenţie şi cu fiecare ţară în parte unde se vor implementa reduceri de personal, pentru a respecta în totalitate cerinţele legale, ce pot varia de la o locaţie la alta, sunt complexe şi necesită timp”, a declarat un purtător de cuvânt de la Google.

În Paris, unde Google are circa 1.600 de angajaţi, comitetul de întreprindere negociază cu compania cât de mulţi şi ce categorii de angajaţi vor fi incluşi în planul de plecări voluntare. O decizie finală ar putea fi luată abia peste câteva săptămâni, iar între timp lucrurile vor continua ca de obicei. Potrivit unui angajat, echipa managerială a comunicat clar că nimeni nu va fi forţat să plece.

În Marea Britanie, unde protecţia legii nu este atât de strictă, circa 500 dintre cei 8.000 de angajaţi ai Google, adică opt la sută, vor fi nevoiţi să părăsească firma, arată reprezentantul sindicatului Unite the Union, Matthew Waley. Discuţiile cu comitetul de întreprindere au avut drept rezultat acordarea unor pachete compensatorii confidenţiale, însă numărul disponibilizărilor nu este subiect de negocieri.

Amazon, Alphabet şi Meta au peste 170.000 de angajaţi pe continentul european şi în Marea Britanie, iar inginerii de software câştigă salarii care, în multe cazuri, sunt la jumătate faţă de ce primesc omologii lor din SUA.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share