Am trăit mult timp sub povara perfecțiunii. O mască moștenită din familie și din comunitatea în care am crescut.

Mihai Parasca
Human Resources Strategist
Am fost educat după un manual nescris al „vieții împlinite”, transmis din generație în generație: asculți, înveți pe rupte, iei note mari, obții un loc de muncă văzut ca o binecuvântare și muncești din greu pentru a atinge satisfacția și împlinirea.
După anii ’90, televiziunea, prin filmele și emisiunile zilnice, a început să hrănească o imagine fantezistă a succesului. Vremurile schimbătoare, în care unii deveneau bogați peste noapte, păreau să completeze această iluzie.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Fiecare mică greșeală la muncă părea că-mi șubrezește imaginea de supererou de carton pe care fusesem învățat să o afișez. Cea mai apăsătoare povară era, însă, să rostesc: „Nu știu”. Mă simțeam rușinat când nu aveam un răspuns. Eram stresat să nu greșesc o virgulă, un punct sau o cratimă într-un e-mail. Când le scriam managerilor, voiam ca mesajul să fie impecabil.
Ce vor crede despre mine?
Cum să mă promoveze dacă nu sunt perfect?
Realitatea? Dacă ai succes și nu știi de ce, vei da credit perfecțiunii. Iar perfecțiunea, așa vicleană cum e, se va hrăni cu toată energia ta, până când vei rămâne o umbră care nu înțelege ce i s-a întâmplat. În schimb, dacă eșuezi, te vei retrage singur, dezbrăcat de iluzii, față în față cu cine ești cu adevărat, fără validarea celorlalți. Eșecul este o oportunitate uriașă: te ajută să descoperi ce te definește și să construiești un „Eu” autentic, al cărui arhitect ești tu însuți.
De ce, atunci când greșim și suntem singuri, avem puterea să spunem „Asta e!”, dar când greșelile noastre sunt expuse și vizibile celor din jur, înghețăm, ne rușinăm, ne micșorăm și apoi ne pedepsim?
Perfecționismul este adesea un produs al fricii – de eșec, de respingere, de a nu fi suficient de buni – în cazul meu, de a nu fi iubit dacă greșesc.
Ca să mă vindec, am început să mă expun treptat. Am trimis e-mailuri fără să mai caut perfecțiunea. Am răspuns simplu: „Nu știu, dar voi verifica și revin cu un răspuns”. Am învățat să-mi continui munca fără s-o revizuiesc la nesfârșit.
Perfecționismul nu dispare peste noapte. Este un proces de „dezvățare”. Fii blând cu tine la fiecare pas, chiar și atunci când recazi în vechile tipare.
Când simți presiune în ce faci, în loc să te întrebi „Cum scap de presiune?”, întreabă-te: „Ce încearcă să-mi spună?”. Poate nu e acolo ca să te oprească, ci ca să-ți arate că e ceva important pentru tine. Uneori, răspunsul schimbă tot. Succes! Știu că poți. 🙂
DESPRE MIHAI PARASCA
Este un strateg în resurse umane cu o experiență dovedită în achiziția de talente, relații cu angajații, formare și dezvoltare, diversitate și incluziune, managementul performanței, responsabilitate socială corporativă și schimbare organizațională. Concepe soluții de resurse umane care se aliniază obiectivelor organizaționale și promovează în același timp cultura și inovarea. Este trainer certificat, coach, Six Sigma Green Belt și expert în legislația muncii. Din martie 2018 până în iunie 2024, a făcut parte din echipa HR a grupului De’Longhi Romania. Timp de trei ani și jumătate, a fost Human Resources Coordinator la fabrica din Salonta (Bihor) a grupului italian.