Index salarial: Unu din doi angajați din inginerie câștigă peste 4.000 de lei net

Candidații din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați de pe piața muncii în ultimii ani, indiferent dacă au studii finalizate în domeniu sau dețin doar experiență anterioară ori abilități tehnice.

Printre motivele din spatele deficitului de forță de muncă din acest sector se numără migrarea angajaților în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar și interesul scăzut al tinerilor față de astfel de meserii. Salariile din domeniu sunt însă peste media pe economie. Un angajat din doi câștigă peste 4.000 de lei, conform datelor introduse în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de specialiștii care activează în domeniu.

Există diferențe salariale importante între posturile specifice, precum cele de ingineri sau top management, și cele ale candidaților care nu necesită obligatoriu o pregătire. Un manager de proiect câștigă, în medie, 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator șlefuire câștigă circa 2.340 de lei. Cei mai mulți angajați din inginerie (60,4 la sută) au salarii între 3.000 și 7.000 de lei, iar 24,3 la sută – între 2.000 și 3.000 de lei. 10,5 la sută câștigă chiar și peste 7.000 de lei. Doar 4,8 la sută au salarii medii nete sub 2.000 de lei.

“Angajații din inginerie sunt printre cei mai căutați pe piața muncii, având în vedere deficitul de talente major din acest sector. O mare parte dintre ei, în special inginerii, vizează joburi în afară, unde pot câștiga dublu sau chiar triplu față de piața locală. În acest moment, nu doar salariile sunt atractive în România, ci și oferta de joburi este una consistentă, tocmai pentru a atrage candidații spre acest sector. Pe eJobs.ro, sunt disponibile circa 1.000 de joburi dedicate inginerilor cu diverse specializări, pentru care se cere experiență anterioară de lucru, dar și studii în domeniu”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Cele mai mari valori introduse în Salario de cei care lucrează în inginerie sunt pentru posturi de management, dar și pentru cele care necesită specializări propriu-zise. Pentru anumite posturi, valorile maxime introduse pot ajunge să fie și de 3-4 ori mai mari decât media națională pe poziția respectivă.

  • Director general: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario – 23.000 lei
  • Manager tehnic: salariul mediu net la nivel național – 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario – 20.000 lei
  • Inginer electric: salariul mediu net la nivel național – 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario – 19.000 lei
  • Inginer instalații: salariul mediu net la nivel național – 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario – 18.729 lei
  • Inginer mecanic: salariul mediu net la nivel național – 3.900 lei, salariul maxim introdus în Salario – 18.000 lei

Cele mai mici salarii medii nete sunt cele pentru operator CNC (2.600 de lei), tehnolog (2.515), instalator lucrări electrice (2.400), operator șlefuire și mașinist/ mecanic (2.340). 16 la sută dintre datele introduse în Salario, în acest domeniu, provin de la inginerii proiectanți.

Orașele cu cele mai mari salarii medii nete din inginerie sunt Timișoara, Constanța, București (4.500 de lei), Cluj-Napoca și Oradea (4.000). Orașele cu cele mai mici salarii medii nete sunt Focșani (2.632 lei), Alexandria (2.500), Giurgiu (2.400), Miercurea Ciuc (2.150) și Odorheiu Secuiesc (1.774).

Media salarială, de 4.000 de lei net, poziționează ingineria în topul celor mai bine plătite sectoare din economie, la egalitate cu construcțiile, audit/ consultanță sau petrol/ gaze, dar sub IT, cercetare/ dezvoltare ori proiectare civilă. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă. Peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile în Salario.

Articolul anterior

Patru abilități care nu trebuie să lipsească din "bagajul" unui CEO de succes

Articolul următor

O treime dintre angajații români au demisionat pentru că jobul nu se integra în viața lor personală

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share