Fiecare salariat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună, susține Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).
Această sumă include prime de asigurare de viață, sporuri și alte indemnizații, la care se adaugă un buget separat pentru conducere, în valoare de 25 de milioane de lei – aproape zece la sută din bugetul total al instituției. Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60 la sută este destinat salarizării celor 350 de angajați.
APCE afirmă că, de-a lungul timpului, în special sub conducerea ultimilor doi președinți, ANRE a devenit „o super-autoritate”: o instituție greoaie, opacă și rigidă, insuficient adaptată realităților din piața de energie actuală. „ANRE gestionează o activitate <atât de complexă> încât a creat nu mai puțin de 61 de servicii, departamente și compartimente, fiecare cu denumiri pompoase și șefi remunerați generos. Această structură supradimensionată este comparabilă cu structura organizatorică a Parlamentului European de la Bruxelles, care cuprinde 20 de comisii și 44 de delegații”.
- „Giganții” tech IBM și Amazon Web Services deschid un laborator de inovare în București
- Încep recrutările pentru Paști. Peste 15.000 de joburi în retail, turism, industria alimentară sau entertainment, postate pe eJobs, în ultima lună. Salariul mediu propus: 3.500-5.000 de lei
- Ministrul Muncii: Piața forței de muncă are cea mai mare dinamică din istorie
Potrivit asociației prosumatorilor, veniturile ANRE provin din tarife anuale percepute operatorilor economici reglementați, adică exact aceiași actori care ar trebui controlați și sancționați în caz de încălcări ale legii. Aceasta ridică semne de întrebare privind imparțialitatea instituției și nivelul ridicat al salarizării personalului.
„Conform bugetului pe 2024 și a celui propus pentru 2025 (ORD.101/2024), fiecare salariat ANRE câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună. Bugetul total anual al ANRE este de 52,5 milioane de euro, din care peste 60 la sută este destinat salarizării celor 350 de angajați. O mare parte din fonduri – aproape 40 de milioane de euro – provin din taxe și tarife plătite de furnizorii și distribuitorii de energie și gaze naturale pentru eliberarea de licențe și autorizații anuale. Adică, o mare parte din buget, ANRE și-l asigură tocmai de la cei pe care trebuie eventual să-i controleze, să-i reglementeze sau să-i protejeze pentru a funcționa și în anul viitor”.
APCE atrage atenția asupra necesității unei reforme structurale și a unei schimbări majore în modul de funcționare a ANRE. „Prin taxele de autorizare anuală, multiplicate și plătite de furnizorii și distribuitorii de energie din România, fiecare consumator din țară achită indirect, prin facturile de energie electrică, aproximativ 40-50 de lei pe an pentru bunăstarea ANRE, fără a primi mare lucru în schimb”.
Asociația prosumatorilor solicită ca agenția de reglementare să fie reformată de la zero, iar bugetarea acestei instituții să fie regândită, astfel încât să nu-i afecteze imparțialitatea în relația cu agenții economici care îi susțin activitatea anual.