Interesul pentru o carieră în IT, în creștere. Principalele motive pentru care românii ar alege acest domeniu

Când vine vorba de profesiile viitorului, pare a fi destul de clar că domeniul IT este marele câștigător. Pandemia și schimbările provocate de aceasta nu au făcut decât să crească cererea de profesioniști cu abilități în domeniu și interesul pentru o carieră specializată, arată un studiu Codecool.

În 2019, România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesioniști în domeniul IT&C. Odată cu pandemia, s-au înregistrat o creștere semnificativă a ratei șomajului și intensificarea digitalizării și joburilor asociate acesteia, factori ce fac din deținerea de abilități în domeniu un avantaj profesional foarte căutat.

Pentru a afla mai multe despre percepția românilor cu privire la domeniul IT, Codecool a realizat studiul de piață The Future is IT. Obiectivul a fost determinarea gradului de interes pentru această industrie și a fost adresat potențialilor candidați pentru un job de specialist IT. Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractivă pentru publicul-țintă. Trei sferturi dintre respondenți se declară interesați de o carieră în domeniu.

Atractivitatea industriei, siguranța jobului și salariile mari – principalele beneficii

IT-ul s-a numărat printre primele tre industrii alese de respondenți, când vine vorba de atractivitate, siguranța ce ține de stabilitatea domeniului și nivelurile salariale. 64 la sută dintre cei întrebați în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT-ul, urmat de industriile creative (50 la sută) și telecom (38 la sută). Din punct de vedere al siguranței joburilor pe termen lung, IT-ul ocupă primul loc, la o distanță considerabilă de celelalte industrii. 80 la sută dintre respondenți îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulți față de următoarele opțiuni (farma, financiar și telecom).

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Și în privința salariilor, IT-ul se află în topul preferințelor. 91 la sută dintre respondenți îl consideră cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniul financiar (57 la sută) și farma (35 la sută). Pentru un post de programator junior fără experiență în domeniu, 40 la sută dintre respondenți se așteaptă la un salariu net de 2.001-3.000 de lei, 31 la sută își doresc între 3.001-4.000 de lei, 12 la sută vor 4.001-5.000 de lei, opt la sută vor mai mult de 5.000 de lei, iar nouă la sută se așteaptă la mai puțin de 2.000 de lei.

Cursurile de programare – o opțiune de reconversie profesională

IT-ul este o opțiune ce oferă stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, când multe joburi au avut de suferit. Pentru a putea activa în domeniu sunt necesare nu doar motivația și determinarea, ci și timpul alocat urmării unui curs și învățării de la zero a unui domeniu nou.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Conform studiului, circa o treime dintre respondenți ar fi dispuși să dedice între șase și 12 luni dobândirii abilităților de programare, tot atâția ar dori să termine cursul între trei și șase luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii. Întrebați dacă au urmat un curs de IT în trecut, doar un sfert dintre participanți au răspuns afirmativ, însă în acest moment interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare. Șapte din zece respondenți își doresc să participe la un astfel de curs, în următoarele 12 luni.

Tot atâția consideră că oricine poate învăța să programeze, cât timp este suficient de motivat. Aproape jumătate dintre cei chestionați s-ar orienta către domeniul IT pentru că sunt pasionați (44 la sută) și tot atâția pentru că li se pare o oportunitate bună de reconversie profesională. Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java și JavaScript, dorite de aproape 60 la sută dintre respondenți, urmate de C++ și Python.

Cei mai mulți respondenți (27 la sută) preferă să învețe asistați de mentori, online. Învățământul tradițional este următoarea preferință (23 la sută dintre participanți) și este urmat de cursurile online individuale (22 la sută). Îndrumarea unui specialist este foarte importantă pentru ei. 45 la sută au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învățare.

“Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piața forței de muncă din domeniu și am adus în atenția publicului deficitul de specialiști în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesați de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei și al schimbărilor generate pe piața muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulți să se reorienteze și să ia în considerare reconversia profesională. Prin intermediul sondajului, putem afla cel mai bine nevoile oamenilor și le putem veni în întâmpinare”, declară Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Studiul a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eșantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România și cu interes pentru zona IT&tech.

Articolul anterior

Funcționarii publici din România pot studia gratuit în Japonia

Articolul următor

Angajații Kaufland din România primesc bonusuri speciale, în valoare totală de un milion de euro

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share