Irlandeza Gemma Webb va conduce RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România

Gemma Webb a fost numită în rolul de CEO și președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, compania desemnată ca administrator al Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), prin Hotărârea de Guvern nr. 1059 din 24 august 2022.

Gemma Webb are peste 25 ani de experiență B2B și B2C în mai multe industrii, precum FMCG, chimică, industria ambalajelor din plastic, print, tutun și servicii de management al deșeurilor. Este un lider cu performanțe în accelerarea creșterii afacerilor, care a reformat structuri corporative și comerciale și a gestionat crize majore. A modernizat operațiuni comerciale, de producție și la nivelul lanțurilor de aprovizionare, și a reușit să coalizeze organizațiile pe care le-a condus în jurul unei viziuni comune, să conducă echipe diverse și performante, să le motiveze pentru a-și depăși obiectivele și să obțină, alături de ele, recunoaștere pentru performanță deosebită în business.

În noul său rol, Gemma Webb va coordona implementarea și gestionarea sistemului de garanție-returnare în România. În perioada imediat următoare, va forma echipa de management și va finaliza demersurile de obținere a finanțărilor necesare pentru activitatea operațională a RetuRO. Aceasta va presupune, printre altele, construcția mai multor centre la nivel regional, unde se vor asigura numărarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate. 

“Împreună cu membrii fondatori ai RetuRO, asociațiile reprezentative ale producătorilor și comercianților și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sunt convinsă că vom reuși să implementăm un sistem care să susțină România în atingerea țintelor de colectare și reciclare a ambalajelor stabilite la nivel european. Lansarea acestui model, care susține obiectivele unui sistem circular de gestionare a deșeurilor de ambalaje, crescând cantitatea și calitatea deșeurilor colectate spre reciclare, este un pas important, ce poate transforma România într-un model de excelență. Provocarea pe care o avem în fața noastră este ambițioasă și începe cu înregistrarea în sistem a circa 4.000 de producători și importatori de băuturi și a peste 80.000 de comercianți. SGR va gestiona anual circa șase miliarde de recipiente pentru băuturi și le va oferi consumatorilor o experiență simplă și plăcută la returnarea acestor ambalaje” declară Gemma Webb.

Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional din 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea returna în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile, cu volume între 0,1 şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl poate aduce în punctele de returnare organizate de comercianți în magazine. În schimbul ambalajului gol, va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share