Italienii de la Fincantieri vor să recruteze peste 400 de muncitori români, în Brăila şi Tulcea

Fincantieri ar putea angaja, în următorii doi ani, mai mult de 400 de muncitori români, care vor fi instruiţi pe şantierele filialei VARD din Brăila şi Tulcea, informează News.ro.

Grupul italian, cu 20 de fabrici pe patru continente şi peste 19.000 angajaţi, a instruit, în 2017, 158 de români. În 2018, 358 de persoane au frecventat cursurile de formare profesională. În primele trei luni ale acestui an, au fost instruite 212 persoane, iar numărul lor se va mări la peste 500, până la sfârşitul lui 2019.

Au crescut şi orele de instruire pentru fiecare participant la curs: de la 492, în 2017, la 657, în 2018, cu o estimare de 729 ore pentru 2019. În total, în ultimii doi ani şi jumătate, au fost organizate pe şantierele din România ale VARD peste 500.000 de ore de instruire. Participanţii sunt distribuiţi în universitățile “Anghel Saligny” din Brăila şi Tulcea, la Universitatea “Dunărea de Jos”, Facultatea de inginerie navală din Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”, Facultatea de Inginerie din Brăila şi Universitatea “Ovidius”, Facultatea de Inginerie Mecanică Industrială şi Marină din Constanţa. În jur de 350 de tineri care provin de la aceste instituţii au participat la cursurile organizate în ultimii doi ani.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cei mai mulţi cursanți au între 18 şi 40 de ani, iar instruirea teoretică şi practică se desfăşoară pe şantiere. Instruirea durează, în medie, patru luni, iar la sfârşit, participanţii sunt angajaţi pe unul dintre cele două şantiere. Grupul italian are 5.000 angajaţi în Tulcea şi Brăila. Dintre ei, 465 sunt vietnamezi: 65 în Brăila şi 400 în Tulcea.

Compania preferă să angajeze cetăţeni români, fiindcă urmărește angajarea pe termen lung şi fidelizarea angajaţilor. În plus, costurile pentru străini sunt mai ridicate și includ masă şi cazare, pe lângă salariu şi celelalte impozite şi contribuţii. VARD recrutează personal necalificat, pe care îl instruieşte de la zero. Instruirea poate dura între trei luni (pentru vopsitori) și șase luni (pentru tâmplari şi sudori), cu un minim de 320 de ore până la maximum 720 de ore. 

VARD vrea să continue cu o recrutare specifică, pentru a-i identifica printre angajaţii români pe cei mai experimentaţi şi calificaţi pentru a-i angaja în proiectul unităţilor militare pentru Marina Română, în cadrul licitaţiei în care Fincantieri este unul dintre cei trei candidaţi calificaţi. Expertiza grupului italian – principalul constructor naval occidental, ce are printre clienţi cei mai mari operatori de nave din lume, Forțele Navale Italiene şi Forțele Navale din SUA -, dar şi faptul că este partenerul celor mai importante companii europene de apărare din programele supranaţionale, ar putea face ca, în caz de adjudecare a licitaţiei, pe şantierele VARD din Tulcea şi Brăila să poată fi construite nave militare pentru Forțele Navale Române, inclusiv pentru export. Conform reprezentanţilor grupului, datorită nivelului ridicat de tehnologie a șantierului, aici pot fi construite nave militare mai mari şi chiar submarine. 

VARD are în România 5.000 angajaţi direcţi şi un număr indus de 3.000 persoane, ceea ce înseamnă că circa 8.000 de persoane intră şi ies zilnic din şantiere, și este efectiv cel  mai mare angajator din sectorul construcţiilor navale din ţară. În ultimii ani, grupul italian a investit peste 150 milioane de euro în Brăila şi Tulcea, și este astfel printre şantierele cele mai tehnologizate din Europa.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share