Magnet Manager

“Lasă-mă, te rog, să-mi trag sufletul, și apoi încep să vorbesc”. Îi dau răgaz. E o tânără de 31 de ani. Vine la cabinet în fiecare seară de luni, de câteva săptămâni. Cu precizie de Big Ben.

Daniela Șerban

Integrative Psychotherapist, Professional Certified Trainer & Speaker

“Sunt speriată. Am fost numită director de programe. Știam că se va întâmpla asta, am fost pregătită, dar așteptam evenimentul abia în februarie 2017”. O întreb care e diferența.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Nu sunt pregătită să semnez așa. Nu știu dacă merit. Cred că sunt prea tânără. Încă nu am cunoștințe tehnice solide. Nu am citit destul. Îmi lipsesc lucruri”. Îi propun să se relaxeze. Să facem un desen, de exemplu. Suficient de anesteziată, nu mai are întrebări suplimentare, se lasă în joc. Trasează linii la întâmplare. Le unește. Adaug și eu câteva. Fine, abia perceptibile. Rezultatul final duce către un animal preistoric. Râde. “E incomplet”, îmi spune, și eu mă agăț de afirmația ei ca de un colac de salvare. Îi cer permisiunea să dau un nume desenului: “Magnet Manager”.

“De ce Magnet Manager?”. O întreb ce definiție ar da, în acest moment, magnetului. “Ceva care atrage… Adună la un loc”. Dacă spui despre desenul tău că e incomplet și dacă desenul tău ar reprezenta managerul, cu ce ai simți nevoia să-l completezi? Ce nu are managerul tău acum? “Cunoștințe economico-financiare, tehnice, cunoștințe din domeniul legislației politicilor sociale. Of, atât de multe”. Așadar, avem o problemă. Să generăm soluții. Cât mai multe. Tu le spui, eu le înregistrez.

Am scris o listă lungă. Când le-am reluat, a decis că toate soluțiile pe care le vedea erau mari consumatoare de timp și de energie. Își aruncă ochii pe desen. “Un magnet! Îmi trebuie un magnet ca să le atrag mai rapid, să completez desenul mai repede”. Magnetul este în tine. După câteva secunde în care m-a privit lung: “Magnetul e în mine, zici?”. Da. Cum l-ai traduce în termeni de abilități, competențe manageriale? “Sunt un bun comunicator, știu asta. Oamenii mă ascultă. Poate sunt și charismatică. Sunt punctuală și conștiincioasă. A, și ascult cu mare atenție. Se pune?”. Se pune. Se numesc soft skills. Și constituie un magnet puternic.

Ai putea completa mai rapid imaginea din acest moment a managerului dacă ai adăuga imaginile oamenilor care dețin informațiile și competențele despre care spuneai că ție încă îți lipsesc? Cât de repede ar veni oamenii aceștia veni lângă tine? Cât de mult te-ar ajuta prezența lor în tot ce ai de realizat ca manager? Cât de “completă” te-ai simți, știindu-i gata să te sprijine în ceea ce ție încă îți lipsește?

“Tu îmi spui să deleg? Asta îmi spui, nu? Dacă sunt un bun comunicator și charismatică și punctuală și conștiincioasă și mai și știu să ascult, o să-mi fie mai ușor să deleg, nu? Asta îmi spui? O să-mi fie mai ușor să-i văd, să-i simt pe colegii mei care pot completa tabloul din acest moment, nu? Și o să învăț și eu mai repede prin ei… Asta îmi spui?”.

Nu, eu nu îți spun nimic. Psihologul nu-ți spune niciodată nimic. Psihologul te invită să te așezi pe un alt palier decât cel pe care locuiești în mod obișnuit, îți oferă trusa din care tu îți construiești o lanternă, un reflector, o torță, o lupă, orice, iar mai departe nu-ți rămâne decât să pui lumină asupra a ceea ce tu alegi să vezi. Detalii și întreg.

Articolul anterior

Cum se infiltrează infractorii cibernetici în companii: prin angajați nemulțumiți și șantaj

Articolul următor

Lidl crește salariile vânzătorilor și ale comisionarilor

Articole din aceeași categorie
Citește

Feta și Marieta

În copilăria mea comunistă, publicitatea era aproape inexistentă. Îmi amintesc doar de celebra reclamă “Nici o masă fără…
Total
0
Share