Manageri de miliarde: Cine joacă în “prima ligă” a real estate-ului din România

Peste opt miliarde de euro este valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari, arată datele centralizate de Bucharest Real Estate Club (BREC), de la Cushman & Wakefield Echinox, pentru raportul Real Estate Premier League – primul index al proprietarilor și managerilor celor mai mari companii imobiliare active în România.

Alex Morar (CEO NEPI Rockcastle, cu investiții în retail), Dimitris Raptis (CEO Globalworth – birouri, comercial și logistică), Doron Klein (CEO AFI Europe România – retail, birouri și rezidențial), Iulian Dascălu (fondator Iulius Group – retail și birouri), Remon Vos (fondator CTP – logistică), Fulga Dinu (Country Manager Operations Immofinanz – retail și birouri) și Jeroen Biermans (Country Manager WDP – logistică) administrează cele mai valoroase portofolii imobiliare din România.

Investitorii locali dețin cele mai mari proiecte de birouri aflate în construcție. Cele mai mari sunt deținute de One United Properties (One Cotroceni Park I & II – 80.000 mp) și Iulius Group (Palas Campus Iași – 60.000 mp și UBC 0 Timișoara – 32.000 mp). În clasament urmează proiecte deținute de fondurile Atenor (Belgia) – Expo – 48.500 mp și Portland Trust – J8 Office Park – 45.000 mp.

”Vom continua să monitorizăm oportunitățile atractive de investiții în sectorul de birouri. Ne aflăm în poziția privilegiată de a dispune de ample lichidități, iar scopul este să investim înțelept”, anunță Dimitris Raptis, CEO al grupului Globalworth, cel mai mare investitor pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est. Globalworth va finaliza în 2021 noua clădire Globalworth Square (28.400 mp), care dispune de cel mai avansat grad de tehnologie și inovație din portofoliul dezvoltatorului.

Pe piața logistică, cele mai mari proiecte în construcție sunt deținute de investitori străini. CTP, fondat de Remon Vos (Cehia) se află în top cu CTPark Bucharest 20-21 (101.800 mp) și CTPark Bucharest North (40.000 mp), iar dezvoltatorul belgian WDP propune WDP Craiova (58.000 mp), WDP Park Timișoara (57.000 mp) și WDP Park Ștefănești (50.000 mp).

Și în retail domină investițiile străine, în proiecte de tip parcuri de retail sau extinderi ale centrelor comerciale existente. Extinderea Colosseum Mall, deținut de Panico Panayi (16.500 mp) și noul parc de retail Bârlad Value Center (16.300 mp), dezvoltat de Prime Kapital, o companie fondată de Martin Slabbert, sunt cele mai mari dintre proiectele curente de investiții în retail.

Rezidențialul este cel mai activ sector imobiliar din România, cu investitori locali și internaționali aflați în topul celor mai mari ansambluri rezidențiale în construcție pe segmentul quality (mediu și premium), cu peste 3.000 de unități în construcție. Conform datelor transmise de SVN România pentru BREC, One Cotroceni Park (cu 868 apartamente), Nusco City, deținut de familia Nusco (622), Greenfield Residence (544), Cortina North (530), o investiție Eden Capital Development, și Belvedere Residences – London Partners (482) sunt cele mai mari proiecte rezidențiale în construcție pe segmentul quality, în București și suburbii.

”Vom investi în noi proiecte rezidențiale sau mixte, cu focus pe segmentele middle și upper, unde vedem un mare potențial de creștere. În paralel, ne vom dezvolta portofoliul de proprietăți pentru închiriat”, spune Victor Căpitanu, co-fondator One United Properties.

Investițiile continuă

Fondul austriac Immofinanz se concentrează pe dezvoltarea brandului de birouri myhive și a brandului de retail VIVO! și Stop Shop, în timp ce belgienii de la Speedwell vor lansa în toamnă vânzările pentru noul proiect mixt Paltim, de la Timișoara, și intenționează să achiziționeze cel puțin două noi terenuri anual, în România, pentru dezvoltări rezidențiale sau mixte.

Element Industrial, parte din grupul Element, are în plan proiecte de 300.000 mp pentru următorii trei ani, în București – hubul de la Buftea – și în țară, în orașe precum Ploiești, Bacău, Pitești sau Brăila.

Skanska a început să dezvolte a doua fază a proiectului Equilibrium și continuă investițiile, iar Vastint pregătește faza a doua a proiectului Timpuri Noi Square, în suprafață de 100.000 mp.

Fondul austriac S IMMO lucrează la un nou proiect boutique de birouri – Dorobanți Office Building (5.000 mp), CA IMMO continuă investițiile în renovarea și retehnologizarea clădirilor existente, iar fondul de investiții Lion’s Head prospectează piața pentru noi achiziții și ia în considerare “noi segmente”, conform Ancăi Simionescu, Country Manager pentru România al Lion’s Head.

BREC este principala platformă de promovare a pieței locale de real estate pe plan intern și pe piețele internaționale. Misiunea sa principală este îmbunătățirea imaginii pieței imobiliare și dezvoltarea de programe care să contribuie la dezvoltarea potențialului pieței și creșterea volumului de investiții străine în sectorul imobiliar local. Companiile membre sunt investitori majori în economia României, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail și proiectelor rezidențiale.

Articolul anterior

Generali Pensii are un nou director general

Articolul următor

Compania de consultanță imobiliară Colliers are un nou CEO în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share