Transformarea digitală schimbă procesele și lanțurile de aprovizionare, produsele și companiile, industrii și piețe întregi. Retarus, compania cu origini germane, prezentă la Timișoara cu un hub tech, sprijină întreprinderile cu servicii cloud pentru comunicarea digitală în afaceri, care permit schimbul eficient și sigur de informații.
Soluțiile furnizate de Retarus ajută companiile să se bazeze pe procese de afaceri mai eficiente, mai flexibile, mai agile și mai transparente. Martin Hager, fondator și CEO Retarus, a vizitat, luna aceasta, Timișoara Tech Hub, și dezvăluie câteva dintre ingredientele succesului companiei pe care a înființat-o în urmă cu trei decenii.
AngajatorulMeu.ro: În urmă cu un deceniu, România nu era atât de importantă pe harta IT globală. Astăzi, situația este foarte diferită. Ce s-a schimbat între timp și care sunt punctele forte ale României astăzi, în comparație cu alte părți ale lumii?
MARTIN HAGER: Înainte ca Retarus să înființeze o filială în România, în 2019 – la acea vreme, cu 11 angajați -, eram deja de șase ani aici, prin intermediul unui partener. Între timp, în jur de 25 de angajați lucrează în sucursala noastră din Timișoara – în Centrul de Competență Electronic Data Interchange (EDI), împreună cu colegii din alte țări, în dezvoltarea și testarea globală a software-ului Retarus, în asistența pe care o asigurăm la nivel mondial, în managementul tehnic al produselor și în implementarea serviciilor. Și continuăm să investim în acest loc și să recrutăm noi colegi.
O astfel de creștere, în puțin peste doi ani, este posibilă doar în condițiile favorabile pe care le găsim în România. Acest lucru include, în primul rând, o bună pregătire a tinerilor. Pe lângă excelenta competență profesională, echipa sucursalei Retarus din România se distinge prin cunoașterea excelentă a limbilor străine, utilă pentru comunicarea cu clienții internaționali. România face parte din Europa nu doar din punct de vedere geografic, ci și cultural. Clienții și colegii, deopotrivă, observă asta în modul armonios în care lucrează împreună.
Ce servicii oferă Retarus și care sunt principalii săi clienți?
Transformarea digitală schimbă procesele și lanțurile de aprovizionare, produsele și companiile, industrii și piețe întregi. Retarus sprijină companiile în această transformare cu servicii cloud pentru comunicarea digitală în afaceri. Și, la toate nivelurile, cu o platformă de mesagerie, o platformă de e-mail securizată și cu servicii de integrare și automatizare a activității.
Printre clienții noștri se numără peste jumătate dintre companiile din EURO STOXX 50, DAX 40 și CAC 40, și un sfert dintre companiile din S&P100 – de exemplu, Adidas, Bayer, BNP Paribas, Bosch, Continental, DHL, Galbani, Goldman Sachs, Linde, PSA, Puma, T-Systems și Singapore Airlines, ca să numesc doar câteva dintre ele.
Cât de importantă este piața românească pentru Retarus?
În primul rând, Timișoara este o locație importantă de dezvoltare și servicii pentru Retarus, pe care o extindem continuu. Clientela noastră la nivel mondial este reprezentată de clasa de mijloc superioară, de marile companii și de sectorul public. În viitor, vom extinde locația din România și vom include și servicii de vânzări, pentru a stabili relații cu partenerii locali.
Industria se dezvoltă într-un ritm rapid prin progresele tehnologice. Care sunt provocările cu care se confruntă Retarus?
Retarus este o companie care a promovat întotdeauna inovația, încă de la înființarea sa, în 1992. Pe atunci – chiar înainte ca World Wide Web să existe -, am fost, de exemplu, primul furnizor care a conectat un sistem de e-mail bazat pe LAN, care era comun la acea vreme, la o rețea publică. Încă din 1994, am oferit protecție împotriva virușilor din e-mail ca serviciu gestionat.
Am dezvoltat numeroase inovații și în alte domenii, de exemplu în domeniul serviciilor de fax. Este important să se mențină întotdeauna un echilibru între inovație și stabilitatea serviciilor. Una nu trebuie să funcționeze în detrimentul celeilalte. La urma urmei, inovațiile nu trebuie să copleșească clienții, ci să-i inspire. În acest scop, este indispensabil să facem un schimb continuu de idei cu clienții noștri și să răspundem foarte rapid la noile nevoi care apar. Avantajul acestui lucru este că ne dezvoltăm toate serviciile în companie. Asta ne ajută să fim independenți în strategia noastră.
Astăzi, copiii învață doar cum să folosească produsele Microsoft. Nu cu asta ar trebui să se ocupe școala.
Credeți că situația tensionată privind deficitul de profesioniști IT se va îmbunătăți în următorii ani? Ce se poate face în acest domeniu?
Nu este de așteptat nicio îmbunătățire în anii următori. Orice schimbare necesită timp. Conștientizarea faptului că profesioniștii IT sunt în număr insuficient este importantă, dar e nevoie de măsuri pentru a schimba această situație.
Ce mă deranjează: am ajuns la IT la începutul anilor ’80 printr-un grup de aptitudini spre informatică din școală. Acolo, în timpul liber, am învățat cum funcționează computerele și cum să scriem software, sub îndrumarea profesorilor și a studenților. Cei patru copii ai mei, care au fost la școală în două țări, timp de 12-13 ani, nu au avut parte de așa ceva. Astăzi, copiii de acolo învață doar cum să folosească produsele Microsoft. Nu cu asta ar trebui să se ocupe școala. Ar trebui să fie mult mai mult despre educația de bază și despre cultivarea entuziasmului pentru IT și pentru componenta creativă a elevilor. Ei nu ar trebui să fie pregătiți să fie consumatori încă de la început.
În acest caz, asociațiile industriale sunt chemate să ofere un sprijin masiv. Noi ne intensificăm cooperarea cu universitățile, inclusiv cu cele din Timișoara. Fiind o companie activă la nivel global, suntem interesați de absolvenții de programe de licență și masterat și avem programe prin care sprijinim studenții. În plus, Retarus este o companie de formare de peste 25 de ani și sunt mândru că, de-a lungul anilor, mulți dintre cursanții noștri au câștigat premii importante. Iar când oamenii care s-au format la noi ajung să aibă o carieră în companii-lider de piață la nivel mondial, sunt foarte mulțumit.
Multe companii și-au redus activitatea, de la începutul crizei sanitare, iar altele au fost nevoite să găsească rapid soluții pentru a supraviețui. Care a fost impactul asupra business-ului pe care îl conduceți?
Este un truism faptul că pandemia a dat un impuls masiv digitalizării și serviciilor cloud. În plus, nevoia de a avea o comunicare cu partenerii, clienții și furnizorii, într-un mod sigur și în conformitate cu normele de protecție a datelor, a crescut brusc în multe industrii, cum ar fi sectorul sănătății. Ne-am concentrat întotdeauna pe aceste nevoi ale clienților noștri. În plus, reacționăm rapid și flexibil la noile cerințe de pe piață. Acesta este motivul pentru care am continuat cu succes strategia noastră de creștere chiar și în timpul coronacrizei. Ne-am crescut cifra de afaceri cu aproape 21 la sută de la începutul crizei, iar acum avem cu aproximativ 30 la sută mai mulți angajați decât acum doi ani.
Tendințele de pe piața muncii indică un viitor în care va predomina formatul hibrid pentru desfășurarea activității. Cum a fost organizată activitatea La Retarus, în ultimii doi ani, și cum estimați că vor sta lucrurile atunci când vom reveni la viața „normală”?
Datorită modelului nostru de afaceri, suntem obișnuiți să lucrăm într-o manieră orientată pe bilete și documentație. Acest lucru a fost încercat și testat de-a lungul multor ani, iar noi îl practicăm în propriul nostru mix agile. Pentru noi, o companie cu filiale pe patru continente și locații regionale în mai multe țări, lucrul în echipe distribuite a fost de mult timp o chestiune de normalitate.
De aceea, Retarus a fost într-o poziție ideală pentru acest lucru încă din prima zi a blocajelor legate de pandemie. Beneficiem și de faptul că ne operăm propriile centre de date și avem ample capacități de linie. Din discuțiile cu angajații noștri, știm că doresc să folosească mai mult posibilitatea de a lucra uneori de acasă. Totuși, mulți dintre ei nu-și doresc să fie singuri la muncă. Le lipsește contactul fizic cu colegii lor. Aici, biroul, cu funcția sa socială, va fi din nou perceput mai puternic. La noi, angajații au diferite opțiuni pentru a-și împărți orele de lucru între birou și munca remote.
Un management bun este de neînlocuit în vremuri dificile. Șefii buni se caracterizează în special printr-o bună comunicare – fără panică și consecventă.
Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în ultimii doi ani?
S-a dovedit că procesele creative sunt mai dificil de inițiat prin telefon sau videoconferință decât prin discuțiile față în față și că e nevoie de mai mult efort pentru a le menține. În anumite momente, peste 90 la sută din personalul nostru se afla în biroul de acasă. În acest timp, am văzut cum colegii au gestionat situația în mod foarte responsabil și au lucrat în mod fiabil, ca și cum ar fi fost la birou.
Așadar, merită să ai încredere în angajații tăi, pentru că, dacă munca este făcută bine, nu există niciun motiv de neîncredere. Nu ar trebui să ne stresăm angajații cu diverse măsuri de control, ci să-i motivăm printr-un management bun. Asta include spiritul de echipă potrivit, și el foarte important pentru angajații care lucrează la distanță, în primul rând. În special pentru colegii nou angajați, managerii și colegii au misiunea de a transmite acest spirit de echipă.
Care au fost cele mai importante momente profesionale sau personale în 2021?
Comunicarea clară în timpul pandemiei. Mult feedback pozitiv din partea personalului, cu privire la faptul că avem un lucru mai puțin pentru care să ne facem griji. Posibilitățile de a fi foarte flexibili în ceea ce privește îngrijirea copiilor în perioadele dificile, în special pentru familii – cu grădinițe închise și fără bunici, care nu mai puteau să se ocupe de copii din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Cu ce lecții putem rămâne după 2021, în general, și după coronacriză, în special?
Un management bun este de neînlocuit în vremuri dificile. Șefii buni se caracterizează în special printr-o bună comunicare – fără panică și consecventă. În vremuri în care se evită contactul fizic, când oamenii se întâlnesc cu greu în persoană și lipsește schimbul personal, comunicarea este cu atât mai importantă.
În timpul coronacrizei, probabil că în mintea tuturor au apărut mai multe îngrijorări: Voi rămâne sănătos? Cum va afecta această criză societatea și economia? Îmi voi păstra locul de muncă? O bună comunicare în companie poate măcar să atenueze îngrijorările angajaților cu privire la locul de muncă. Ea include și ideea de a nu promite nimic cu ușurință atunci când nu poate fi prevăzut încă totul.
O bună comunicare creează încredere și siguranță. O altă lecție este: „pregătește-te pentru neprevăzut”. Am beneficiat mult de faptul că am avut în sertar, mulți ani, planuri de pandemie. Ele ne-au ajutat să trecem incredibil de rapid, de la o clipă la alta, la munca remote. Merită să ai întotdeauna infrastructura actualizată, ca să poți reacționa rapid.
DESPRE MARTIN HAGER
Este fondatorul și directorul executiv al companiei Retarus. Sub conducerea sa, compania s-a dezvoltat continuu și sănătos, și a devenit principalul furnizor tehnologic de soluții de comunicare B2B din cloud. Încă din copilărie, Martin Hager a fost pasionat de circuitele electronice și și-a câștigat existența din programarea pe bază de contract, de la o vârstă fragedă. Pasiunea sa pentru IT și tehnologie l-a determinat să participe de mai multe ori la concursurile „Schüler experimentieren” (Elevii fac experiențe) și „Jugend forscht” (Tinerii fac cercetare științifică). A lucrat pentru diverse companii IT în dezvoltare, asistență, consultanță, vânzări și management de produs, înainte de a înființa Retarus. Este căsătorit, are patru fiice și un câine ușor supraponderal.
DESPRE RETARUS
Gestionează comunicațiile pentru companii din întreaga lume, prin soluții și servicii de top, infrastructură inteligentă și tehnologii brevetate “Made in Germany”. Tehnologiile de ultimă generație, centrele de date de înaltă disponibilitate și platforma inovatoare de mesagerie în cloud ale Retarus oferă securitate maximă, performanță de top și continuitate în afaceri. Datorită experienței sale în gestionarea fluxurilor de informații la nivel de întreprindere, compania se asigură că fiecare informație ajunge în mod sigur și fiabil la momentul potrivit, în locul potrivit și în formatul potrivit. Înființată în 1992, are acum birouri pe patru continente. În serviciile Retarus au încredere 75 la sută dintre companiile din DAX 30, jumătate din EURO STOXX 50 și 25 la sută din S&P100. Printre clienții cu care Retarus are colaborări de lungă durată se numără Adidas, Bayer, BNP Paribas, Bosch, Continental, DHL, DZ BANK, Fujitsu, Galbani, Goldman Sachs, Honda, Linde, PSA, Puma, Sixt, T-Systems, Singapore Airlines și Zeiss.
Informații suplimentare despre Retarus și oportunitățile de carieră pe care le oferă pot fi găsite aici.